maanantai 26. tammikuuta 2015

Hyödyllistä ja vähemmän hyödyllistä vauva-arkeen

Vauvavuosi on jo kaukana takana, mutta julkaisen nyt tämän aiemman blogini merkinnän täällä uudelleen hieman päivitettynä. Jonkun toisen perheen näkökulmasta lista olisi varmasti joiltakin osin erilainen, joten tätä ei varsinaisesti omana hankintalistana kannata pitää. ;)

Vaatteista pari sanaa aluksi: Käytännöllisin yhdistelmä oli omasta mielestäni pikkuvauvalle sukkahousut (ja niiden päälle tarvittaessa housut) + (pitkähihainen) body (+ tarvittaessa esim. neuletakki päälle). Paidoilla ei tehty mitään vauva-aikana eikä kyllä olkaimellisilla potkuhousuillakaan. Sukatkaan ei jaloissa yleensä kauaa pysyneet eikä myöskään puolipotkarit. Kesän helteissä lyhythihaiset ja -lahkeiset "leikkipuvut" olivat käteviä. On kuitenkin monenlaisia mielipiteitä siitä, millaiset vaatteet vauvoilla ovat kätevimmät!

Amme. Ostettiin ulkomailta kylvetystuellinen Tippitoes Mini Bath, sillä se oli saanut positiivista palautetta niin paljon. Vauvan kylvettäminen oli meillä varsinkin mieheni hommaa ja hän(kin) oli oikein tyytyväinen ostokseen! Tuossa saa siis vauvan makaamaan ammeeseen tukea vasten eli itse ei tarvitse toisella kädellä tukea päätä. Näin molemmat kädet ovat vapaana kylvettämistä varten. Kätevää! (Toki silti tavallisiin ammeisiin voi ostaa erikseen kylvetystuen.) Tuo amme käy noin puolen vuoden ikään asti; sitten ostettiinkin halpa perusamme Ikeasta (siinä pohjassa hyvät liukuesteet).

Nykyisin Amazon.co.uk:sta tilattuna Tippitoes-amme
maksaa postikuluineen Suomeen n. 23e.
(Aiemmin oli halvempaa, kun sai ilman postikuluja...)

Käsikäyttöinen rintapumppu (Philips Avent, suht halvalla sai silloin Amazon.co.uk:sta). Ensimmäisinä päivinä maidon noustessa minun oli pakko pumpata maitoa, sillä rinnat olivat niiin täynnä. Ilman pumppua se olisi ollut vähän raskasta. Vauvamme ei koskaan suostunut juomaan tuttipullosta, joten enpä sitten kauheasti viitsinyt myöhemmin pumppailla maitoa viemäriin heitettäväksi... Jos oli pakko hieman saada rintoja tyhjemmäksi, se onnistui nopeasti kädelläkin. Jos pumpulle on enemmän tarvetta, sähkökäyttöinen voisi olla parempi hankinta. Pieneen tarpeeseen tämä ok.

Lansinoh-voide. Itselläni nännit eivät olleet oikein lainkaan kipeät imetyksestä, joten oli aika turha ostos. Monille muille kuitenkin lienee tarpeellinen. Toki myös Bepanthen toimii hyvin kaikkiin haavaumiin ja sitä meillä käytetään myös esim. huulirasvana!

Turvakaukalo (ja myöhemmin -istuin). Maxi-Cosin kaukalo tilattiin Amazon.de:stä samaan aikaan kuin vaunutkin. Vauva-aikana meillä ei ollut omaa autoa, joten ei mitään ihmeellisimpiä katsottu edes. Myöhemmin hankittiin oma auto & kun tuli aika ostaa turvaistuin (joskus 10 kuukauden iässä), niin päädyttiin lopulta Britax Multi-Tech II -istuimeen, sillä haluttiin selkä menosuuntaan. Nyt tyttö on 2v3kk & istuu siinä siis edelleen selkä menosuuntaan.

Yhdistelmävaunut: Knorr-Babyn Alu Fly Swing (Amazon.de:stä halvemmalla kuin Suomesta). Ihan tyytyväiset näihin ollaan oltu ja päivittäin oli vauva-aikana käytössä, kun tyttö niissä päikkärit nukkui ja usein myös vaunuiltiin esim. kauppaan tai muuten vain ulkoilemaan. Myöhemmin hankittiin myös kevyemmät matkarattaat, mutta edelleenkin myös näitä käytetään rattaina (vaikkakin alkavat olla aika pienet tämän ikäiselle). Tuota mallia en enää Amazonista myynnistä löytänyt, mutta tässä esimerkkinä joku hieman vastaava.

Knorr-babyn vaunuja saa Saksasta suhteellisen halvalla.
Sekä Amazonista että monista muista liikkeistä.
(Tämä ei ole sama malli kuin meillä,
mutta tämä nyt siis esimerkkinä.)

Kantoliina. Tricot-slen käytettynä. Ihan fiksu hankinta oli, sillä neiti oli ensimmäiset kuukaudet melkoinen sylivauva. Ps. Siinä Tricot-slenin käyttöohjekirjassa olevat sidonnat olivat ihan outoja monet. Itse käytin esim. tätä. Kantoliinan käyttäminen jäi noin puolivuotiaana kokonaan, kun ulkona rattailtiin ja sisällä neiti viihtyi siinä iässä jo yksikseenkin lattialla ihan hyvin.

Hoitopöytä & sen päällä hoitoalusta. Potta & vaipat. Saatiin lainaan hyvä puinen hoitopöytä ja hoitoalustan ostin jostain Tokmannilta. Hoitopöydästä luovuttiin hieman yli puolivuotiaana & 8,5 kk:n iässä siirryttiin housuvaippoihin, kun neiti ei selällään halunnut sekuntiakaan pysyä. Noin 8 kk:n iässä aloitettiin muuten pottailut hyvin tuloksin, joskin se ilo loppui, kun tyttö oppi kävelemään vähän alle vuoden iässä... 1-vuotiaana otimme käyttöön myös kestovaipat, joita käytettiin siihen asti, kunnes tyttö meni päivähoitoon vähän alle 2-vuotiaana. Niistä ehkä juttua joskus enemmän, mutta lyhyesti: eBaysta saa halvalla yhden koon kestovaippoja (mm. Alva baby) + niihin imuja.

Pinnasänky (IKEAsta). Noo, pitkäänhän meillä perhepedissä nukuttiin, mutta tulihan se siinä joskus 8 kk:n ikäisenä tarpeelliseksi, jolloin pyöriminen ja hyöriminen teki mahdottomaksi vieressä nukkumisen. Meillä pinnasänky oli siis pitkään meidän sängyn vieressä & tyttö nukkui mun ja pinnasängyn välissä olevalla alueella. Jos nyt valitsisin, ehkä hankkisin sellaisen pinnasängyn, jossa on laskettava laita, jolloin sitä voisi käyttää tarvittaessa "sivuvaununa" sängyssä.

Mobile saatiin nimiäislahjaksi ja laitettiin aluksi hoitopöydän yläpuolelle. Kyllähän tyttö sitä erittäin mielenkiinnolla seuraili. Ei tietenkään mitenkään pakollinen, mutta kiva kyllä pienelle vauvalle. 

Muumien pyöriminen oli jännää

Turvakaukalon lämpöpussi. Ostettiin ”huviksi”, kun Prismassa oli joskus Emma-merkkinen tarjouksessa 10 e:lla. Kyllähän se ihan kätevä talvipakkasilla oli, mutta toki ilmankin pärjäisi.

Harsot. Meillä oli jotain 15 kpl ja oikein tarpeellisia olivat mm. puklurätteinä. Lidlistä ostin aikoinaan edullisesti (ei ole kyllä sittemmin näkynyt niitä siellä myynnissä); myös äitiyspakkauksesta tuli muutama!

Tutti & tuttinauha. Ostin pari Ainu MAM -ensituttia ja neuvolastakin saatiin yksi. Ensimmäisinä viikkoina vauvamme ei syönyt tuttia lainkaan (koska emme sitä tarjonneet), mutta n. 3 viikon iässä sitä hänelle tarjottiin, kun vatsavaivoja niin paljon itkeskeltiin. Nukkumistuttia meillä käytettiin siitä lähtien vähän vaille 1,5-vuotiaaksi, joten tarpeellinen hankinta siis (tuttinauha oli kyllä turha). Kokeiltiin muuten jossain kohtaa anatomista tuttia, mutta siitä lapsemme ei tykännyt. Jatkettiin siis ihan Ainun tavallisilla MAM-tuteilla (luonnonkumisilla)! Kaikkihan vauvat eivät tuttia koskaan tarvitse tai edes huoli, joten ei niitä varastoon kannata kymmeniä ostaa.

Lasinen tuttipullo. No, meillä tuttipullot oli turha hankinta, kun ei neiti niistä koskaan maitoa suostunut juomaan. Monille kuitenkin tuttipullot ovat tärkeä hankinta, joten suosittelen lämpimästi lasisia tai teräksisiä pulloja, sillä muovisista saattaa irrota terveydelle haitallisia aineita (vaikka bpa on nykyisin jo sentään kielletty, muovimyrkkyjä on muitakin). Suomesta saa ainakin Lifefactoryn lasisia pulloja, jos ulkomailta tilaaminen ei kiinnosta. Mutta mm. iHerbistä saa Born Freen lasisia pulloja (huom. merkillä on myynnissä myös muovisia eli lue tarkkaan) & Organic Kidz -merkkisiä teräksisiä tuttipulloja. Lue täältä lisää iHerbistä ennen tilaamista! iHerb-linkkien klikkaaminen ei tuo minulle rahaa, mutta jos teet ensimmäisen tilauksen alekoodiani käyttäen, sinä saat alennuksen ja minä saan siitä pieniä rewardseja.

Esimerkiksi iHerbistä saa lasisia tuttipulloja.
Hinta on toki kalliimpi kuin muovisilla.
(PS. Muista alv-raja EU:n ulkopuolelta tilatessa!)

Puolivuotiaana aloimme tarjota vettä Ainu MAM Trainer -ensimukista (otimme venttiilin pois) sekä IKEAN nokkamukista ja niistä joi hienosti! Kylmien juomien kohdalla muovinen materiaali ei ole niin ongelmallista kuin lämpimien.

Nenäfriida-"nenäimuri" ja Physiomer Baby Mist -suihke. Olivat tarpeellisia jo ihan pikkuvauvana, kun nenässä usein limaa oli... Myöhemmin sitten myös nuhan yhteydessä. Tuota suihketta edullisemmin saa ihan tavallisia keittosuolaliuostippoja, mutta mielestäni tuo suihke on paljon parempi.

Korvakuumemittari (Braunin perusmalli, joita saa n. 30e:lla) saatiin lahjaksi. Täytyy kyllä sanoa, että välillä korvakuumemittarilla saa ties minkälaisia lukemia eli sen kanssa täytyy olla hyvin tarkka. Pepusta on siis helpompaa ainakin pikkuvauvalla mitata ja siihen siis oli ihan tavallinen mittari.

D-vitamiinitipat. D-vitamiini on tärkeää (lisätietoja) ja mahavaivoja vähentääksemme ostimme itse maitohappobakteereita sisältäviä (ylihinnoiteltuja) Rela D-tippoja. En nyt sitten tiedä, oliko niistä pahemmin apua. (Neuvolasta saatiin Devisol-tippoja, joten ensimmäistä purkkia ei sinänsä olisi itse tarvinnut hankkia, mutta Devisol-tipat ei sopinut meidän tytölle lainkaan.. kauhea vatsakipuitku vain.) Multitabsin D-tipat sekä Rela ja Gefilus D -tipat olivat siis meidän käyttämiä merkkejä.

Leikkimatto. Ostin ulkomailta hyvästä tarjouksesta jonkun leikkimaton ja ihan hyvä hankinta se oli. Paljon tyttöä kiinnosti lelu, josta kuului musiikkia, kun sitä huitaisi. :)

Ensimmäisiä kertoja vauvamme oli
leikkimaton kaarien alla noin 2,5 kk:n iässä.

Sitteri. Ostettiin ihan perussitteri halvalla Prismasta. No, syli ja lattia ovat toki parhaimpia paikkoja vauvalle, mutta joskus 3 kuukauden iästä alkaen tyttö alkoi viihtyä sitterissä ja siinä siis välillä katseli esimerkiksi ruoanlaittoani. Ihan hyvin ajoi muutamankin kympin sitteri siis asiansa!

Tarpeellisia olivat myös mm. liivinsuojukset (niitä tarvitsin paljon!), patjansuojukset (käytettiin niitä mm. hoitoalustan suojana, sillä varsinkin ensimmäisinä viikkoina kakattiin ja pissattiin monen monta kertaa alustalle :D ), kosteuspyyhkeet (yleensä pestään vedellä, mutta joissain tilanteissa toki nämä kätevämpiä ... monista tytölle tuli ihoärsytystä, mutta nämä ulkomailta tilatut olivat meidän suosikki!), purulelut (joskus hieman yli 5 kk:n iässä ikenet kutisivat niiin kamalasti: Sophie the Giraffe on ihana!)…

Ei ostettu lainkaan:

Itkuhälytin. Itku kuului terassilta kyllä sisälle muutenkin olohuoneeseen, jossa yleensä oleskelin vauvan nukkuessa.

Imetysliivit ja -paidat. Ihan tavallisia liivejä ja vaatteita oli koko ajan. Kylläkin liivit olivat isommat kuin ennen. H&M:n topit kävi hyvin imetyspaitoina – reuna vaan alas ja siinä se. Harsolla vähän suojaa julkisissa tiloissa. Ja tämä siis 1,5 vuoden imetyskokemuksella. ;) Monet toki imetysvaatteita kaipaavat ja ei siinä mitään. Itse en vaan sellaisiin jaksanut rahaa laittaa, kun en mitenkään pakolliseksi kokenut.

Maidonkerääjä. No, toinen tissi suihkusi monia kuukausia kyllä kivasti toisesta syöttäessä, mutta en jaksanut silti hankkia, kun viemäriin vain sen kerääntyneen maidon olisin heittänyt.

Rintakumi. En ostanut, eikä tarvetta ollut. (En siis tiedä, kannattaako ostaa ennen kuin siinä vaiheessa, jos sellaiseen on tarve.)

Vauvaöljyt ja muut. Yksi perusvoide on riittänyt, sillä tytöllä on ok iho ja turhia kemikaaleja kannattaa tietenkin välttää. Kylpykin hoituu ihan vain vedellä; ei siis pienelle vauvalle mitään pesuaineita käytetty. Nykyisinkin vielä vain harvoin.

Hoitolaukku. Siis mitään varsinaista hoitolaukkua en ostanut, vaan kunhan otin kaapin pohjalta yhden vanhan ison käsilaukkuni tähän tarkoitukseen.

Imetystyyny. Raskausaikana kyllä ostin käytännöllisen vartalotyynyn Lidlistä (vain ~15e – kannattaa kyttäillä mainoksia, sillä näitä on siellä myynnissä aina välillä), mitä voisi ehkä imetyksessäkin hyödyntää, mutta en siis kaivannut, koska tyttö söi nopeasti. Öisin imetin makuultaan ja päivisin istuvaltani (joskus harvoin tuin kättä ihan normityynyllä).

Vaipparoskis. Meillä oli hoitopöydän vieressä ihan tavallinen poljinroskis vain.


> Mitkä tarvikkeet teillä olivat tarpeellisia ja mitkä eivät?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!