tiistai 20. tammikuuta 2015

Kerro lapselle uskonnoista, mutta älä yritä opettaa häntä pakolla uskovaiseksi

Etna kirjoitteli blogissaan aiheesta "Mitä kertoa lapsille Jumalasta?". Jätin jo merkinnän alle lyhyen kommenttini, mutta tässä hieman laajemmin ajatuksiani aiheesta. Kerro ihmeessä kommenteissa, mitä sinä näistä asioista ajattelet. :)

1. Mitä kertoa lapsille Jumalasta?

Jos vanhempana uskot esimerkiksi kristinuskon Jumalaan, saat toki kertoa omasta katsomuksestasi, mutta sen ei tulisi olla Raamatun ylistämistä totuutena tai Helvetillä pelottelua. Sinä uskot kristinuskon opettamalla tavalla, mutta on paljon ihmisiä, jotka eivät usko yliluonnolliseen / uskovat johonkin muuhun jumalaan. Kerro siis samalla sekin ja anna lapsellesi vapaus valita.

Mahdollisesti uskot, että kaikki muut kuin oman uskontosi kannattajat ovat matkalla kadotukseen ja siksi haluat johdattaa lapsesikin "oikealle tielle". Sinänsä ymmärrettävää, mutta eikö lapsi löydä jumalan muutenkin, jos niin on tarkoitettu? Entä ne muihin uskontokuntiin kuuluvat, joiden lapset eivät välttämättä koskaan kuule sinun uskonnostasi? Miksi juuri sinun uskontosi olisi se oikea, kun uskontoja on todella monia? Tätä en ole ymmärtänyt koskaan.

Tämä kirkko löytyy Espanjasta.
(Kävin sisällä ihan vain nähtävyysmielessä.)

Pienen vauvan kastaminen häiritsee minua kahdesta syystä:
1) Lapsi kastetaan uskonnolliseen yhteiskuntaan, vaikka hän ei ymmärrä asiasta yhtään mitään. Vanhempien valinta siinä missä monet muutkin asiat, mutta miksi hän ei voi liittyä siinä vaiheessa, kun osaa siitä tehdä itse harkitun päätöksen? (Tiedän kyllä, että sillä lapsi vapautetaan synneistä ja siten mahdollistuu pääsy "Kristuksen valtakuntaan", mutta ajatus on lähinnä hullu. Miksi asiasta ymmärtämätön lapsi joutuisi vanhempien päätöksen vuoksi kadotukseen, jos sattuu henkensä jo pienenä menettämään? Entä jos hätäkastettakaan ei ehditä?)
2) Kastaminen on vähentynyt, mutta yhä edelleen moni pitää ristiäiset ihan vain tavan vuoksi. Tämän vuoksi ev.lut. kirkon jäsenmäärä on edelleen turhaan melko korkea, sillä kaikki eivät eroa kirkosta aikuisenakaan, vaikka eivät kyseistä uskontoa tunnustaisi millään tavalla (koska eivät ajattele koko asiaa tai kuuluvat kirkkoon esim. häiden vuoksi). Väitän, että näin täysin epäuskovaisena tunnen Raamattua paljon paremmin kuin monet kirkkoon kuuluvista, sillä tapakristittyjen määrä on niin suuri. Miksi kirkko haluaa joukkoonsa kuuluvan tapa-/epäuskovaisia? Miksi monet haluavat kirkollisen vihkimisen tai lapsellensa ristiäiset, vaikka eivät tunnusta Raamatun sanaa? Perinteitä niin, mutta hienot juhlat saa ilman kirkonkin osuutta.

Meidän perheessämme ei kukaan kuulu mihinkään uskontokuntaan. Sekä kristinuskon Jumalasta että muista erilaisten uskontojen uskomuksista tullaan kuitenkin varmasti keskustelemaan. En yritä tehdä lapsesta ateistia, vaikka en itse uskokaan mihinkään jumalaan. Mutta jos olemassaolosta lapsi tai joku muu kysyy, niin vastaukseni on sama: Jumalan olemassaolosta ei ole minkäänlaisia tieteellisiä todisteita – kuten ei ole vaikka Lentävästä spagettihirviöstäkään – mutta koskaanhan asiasta ei voi olla 100%:n varma. (Minusta on yritetty tehdä uskovaista lapsuudessa, mutta tämä oli tulos. ;) )

Uutisvinkki:
Kirkkovihkimisten määrä romahtanut

Espanjalaiset juhlivat aika näyttävästi pyhimyksiään.

2. Uskonnon opetuksesta kouluissa voitaisiin luopua (ja korvata se kaikille yhteisellä uskontotiedolla / elämänkatsomustiedolla).

Koulujen uskonnon opetuksessa keskitytään paljon oman uskonnon tapoihin ja uskomuksiin, vaikka opetus ei olekaan tunnustuksellista. Erilaisista uskonnoista ja niiden historiasta tietäminen on yleissivistystä, joten kaikki voisivat osallistua johonkin yleiseen uskontotietoon. Samoilla tunneilla voitaisiin pohtia eettisiä yms. asioita. Omaa (lue: vanhempien) uskontoa ei tarvitse korostetusti opettaa kouluissa. Oman uskonnon asioita voi opetella vapaa-ajalla tarkemmin, jos se tuntuu tärkeältä.

Katso lisää aiheesta:
Et-opetus.fi
Kantelupukki.fi

1 kommentti :

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!