tiistai 13. tammikuuta 2015

Meillä tyttökin voi pukeutua siniseen ja leikkiä autoilla

Tämä kirjoitus on päivitetty versio aiemmin julkaisemastani tekstistä. 

Lindiz kirjoitteli blogissaan lasten unisex-vaatteista ja sukupuolineutraaliudesta. Aihe on monella tapaa mielenkiintoinen, ja haluan nyt heti aluksi huomauttaa, että en ole tässä tuomitsemassa Lindizin (tai muiden) tapaa pukea lapsensa selkeästi niihin vaatteisiin, jotka kulttuurissamme katsotaan olevan tietylle sukupuolelle suunnattuja. En kuitenkaan itse aivan ymmärrä sitä, miksi lasta ei voisi pukea myös ns. neutraalisti – niin, ettei sukupuolta varsinaisesti korosteta. Tai miksi "poikien vaatteet" eivät voisi olla myös tyttöjenkin vaatteita (ja toisinpäin).

Vaikka ehkä haluaisin, en itsekään pysty suhtautumaan väreihin tai tietynlaisiin kuvioihin vaatteissa täysin neutraalisti. Olen itse lapsesta saakka oppinut siihen, että sininen on enemmän poikien väri ja pinkki tyttöjen. Ja että ns. tyttöjen paidoissa vilahtelee prinsessoja ja ns. poikien vaatteissa traktoreita.

Meillä käytetään tytöllä sekä "tyttömäisiä vaatteita" että myös "neutraaleita vaatteita". En itse ole ostanut varsinaisesti "selkeitä poikien vaatteita" hänelle, mutta jos hän isompana haluaisi laittaa jonkun selkeästi pojille tarkoitetun vaatteen, niin siinähän sitten. Minulla ei ole tarvetta korostaa sitä, että hei tässä on tyttö (eli älä vain erehdy ajattelemaan, että hän saattaakin olla poika!). Ja edelleenkin: miksi ihmeessä jotkin kuviot tai värit olisivat vain toiselle sukupuolelle tarkoitettuja. Siihen me monet olemme toki kulttuurissamme oppineet, joten siitä pois oppiminen ei ole välttämättä yksinkertaista.

Nyt ovat tytön päällä, mutta mikseivät voisi olla pojallakin?

En ole sitä mieltä, että sukupuolet voitaisiin noin vain unohtaa ja kaikki olisivat vain neutraalisti ihmisiä. Toki on naisia ja miehiä (ja niitä, jotka ovat esim. epäselviä syntyessään) – joilla on tietyt biologiset erot syntyessään – mutta sukupuolten jaottelu ei ole mitenkään noin yksinkertaista lopulta. Esimerkiksi se, että on penis, ei välttämättä tee vielä ihmisestä miestä. Ja vaikka hän olisi mies, kaikki miehet eivät ole samanlaisia.

On varmasti totta, että keskimäärin pojat ehkä ovat kiinnostuneempia hurjista autoleikeistä kuin tytöt; ja tytöt taas leikkivät mieluummin kotileikkejä nukkejensa kanssa. Osittain kyse on varmasti silti opitusta asiasta. Pojille raahataan lahjoiksi autoja ja tytöille nukkeja. Ongelmallista se on siinä kohtaa, jos esimerkiksi poikalapsi haluaisi leikkiä nukeilla, mutta hänelle raahattaisiin vain pakolla autoja tai hänelle koko ajan tehtäisiin selväksi, että tuo nukeilla leikkiminen ei ole sukupuolellesi sopivaa. Tai että et todellakaan voi tykätä tuosta sydänkuvioisesta paidasta, sillä se on tytöille suunnattu.

1v-synttäreitä juhlittiin tyttömäisessä mekossa. Lempparilahja oli poliisiauto.
Seuraavassa kuvassa ollaankin jo vuoden vanhempana,
mutta autot kuuluvat edelleenkin lempileluihin.
Ehkä niin on tulevaisuudessakin.

Jos äitinä/isänä haluat pukea tyttösi pelkkään pinkkiin ja poikasi vain auton kuvilla varustettuihin t-paitoihin, niin ok, mutta eikö se ole vähän tylsää ja saa lapselle aikaan turhia olettamuksia sukupuolista? Miksi tyttö ei voisi pukea vaikka sinistä autopaitaa, jos se hänestä on hieno: olisiko se kamalaa, jos joku erehtyisi luulemaan häntä siksi pojaksi? Mitä sitten, asian voinee korjata, jos sillä on tilanteeseen jotain merkitystä.

En tiedä, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa, kun luin Lindizin kirjoituksen alta erään kommentin. Kirjoittaja kertoi, että häntä oksettaa, jos jostain lapsesta ei tiedä vaatteiden perusteella, kumpaa sukupuolta hän on. Oikeasti – mitä ihmettä?

7 kommenttia :

 1. Tätä kohtaa en ihan ymmärtänyt.. "saa lapselle aikaan turhia olettamuksia sukupuolista?" miten sukupuolinen olettamus voi olla turha?? Poika on poika ja Tyttö on tyttö.. Ei se siitä toki vaatteilla miksikään muutu mutta jo maa aikojen alussa mies on mukautunut tietynlaisiin tehtäviin ja nainen tietynlaisiin.. Ei me voida alkaa leikkiä luojaa ja olettaa, että ollaan jotain unisexejä kaikki.. Ollaan tyttöjä ja poikia, ei voi mitään.. Meidänkin tyttö toki saa laittaa sinistä päälle jos tahtoo mutta tyttö se on silti ja jos kovin alkaa autoilla leikkiin niin vähän ihmettelen mutta en toki tyrmää ennenkuin alkaa näyttää hälyyttävältä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tarkoitin sitä, että lapset oppii turhia yleistyksiä (autot pojille, nuket tytöille, jne.), vaikka ihmiset ovat yksilöitä.

   "jos kovin alkaa autoilla leikkiin niin vähän ihmettelen mutta en toki tyrmää ennenkuin alkaa näyttää hälyyttävältä.."

   :D Jaahas, mites autoilla leikkiminen voi olla hälyyttävää? Voiko se olla sitä poikienkin kohdalla?

   Sukupuoli ei ole noin yksinkertainen asia, mutta enhän missään kohtaa ollutkaan häivyttämässä sukupuolia pois. Siitä ei ollut kysymys, jos lukisit ihan ajatuksella.

   Poista
  2. ... ja ei, ei sukupuolia tarvitse unohtaa, käytän silti ihmisistä, joita en tunne (ja joiden omaa kokemusta sukupuolestaan en tiedä) viittauksia, joissa en korosta sukupuoltam, esim- kaupan kassalla ei ole kauppatäti tai - setä vaan myyjä, neuvolassa ei ole neuvolatäti tai -setä vaan terkkari/terveydenhoitaja, bussisssa matkustajia, hiekkalaatikolla lapsia ja aikuisia, kerhossa kavereita, jne. Ja jos tiedän nimen, käytän nimeä.

   Poista
 2. Luitkin varmaan lindizin postauksen alta mun kommentteja? :) Minähän aloitin sittemmin omassa blogissani postaussarjan aiheesta sukupuolisensitiivinen kasvatus, jossa käyn juurikin läpi noita sukupuoliroolijuttuja, sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen liittyviö ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä.

  Ja minä taas en lapsena ymmärtänyt miksi traktorit, inttijutut tai prätkä olisivat olleet piokien juttu, minä pidin niistä, enkä ymmärtänyt miksi mekot, röyhelöt, punainen ja pinkki olisi ollut tyttöjen juttu, minä vihasin niitä. Samalla linjalla mennään edelleen. Jokaisella, niin tytöillä, pojilla kuin kaikilla muillakin, on oikeus pitää mistä haluaa, oli kyse väreistä, vaatteista, leluista, leikeistä, harrastuksista tai vaikka ammatista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut tai ainakin selaillut jo silloin, kun tämän aiemmassa blogissa julkaisin. :)

   Jepjep, juuri niin: jokaisella on oikeus pitää, mistä haluaa.

   Poista
 3. Tämä on vanha kirjoitus, mutta tuli vahingossa vastaan. Hienoa, että sinä ja edes jotkut ihmiset osavat ajatella tiukkojen sukupuoliroolien olevan loppujen lopuksi aika pitkälle sosiaalisesti määriteltyjä. On toki biologisiakin eroja, mutta lähipiirissäni on pieni poika joka on pienen ikänsä kiinnostunut enemmän tyttöille tarkoitetuista asioista ja häntä yritetään rajoittaa. Sydäntä särkevää, miksi yhteiskunnan pitää tehdä tällaisia keinotekoisia rajoja. Antaa ihmisten olla erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)
   Juuri niin, ihmiset ovat ja saavat olla erilaisia.

   Poista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!