torstai 8. tammikuuta 2015

Saako lapsestaan kirjoittaa julkiseen blogiin?

Tästä kysymyksestä on taisteltu netissä viimeisten vuosien aikana. Monet ovat sitä mieltä, että tunnistettavasti kirjoittaminen kuvien kera on väärin, mutta toiset taas vetoavat siihen, että vanhemmilla on oikeus päättää tästäkin asiasta parhaaksi katsomallaan tavalla.

En ole itse missään kohtaa blogannut lapsestani nimellä, mutta sinänsä tunnistettavia kuvia on ollut kyllä esillä julkisestikin (jos tuntee irl, tunnistaa kuvistakin). Linjani pysyy samana edelleen: blogissani lapsi esiintyy vain etunimensä alkukirjaimella N. Satunnaisesti hän esiintyy kuvissa, mutta blogin tarkoitus ei kuitenkaan ole esitellä hänen kuviansa (vaikka niitä tuhansia ja tuhansia ihania olisikin!). Ette kyllä sen enempää omaakaan pärstääni joudu katselemaan, sillä viihdyn paremmin kameran toisella puolella. ;)

Esimerkiksi Katleena Kortesuo on kirjoittanut blogissaan syitä sille, miksi lapsiblogit tulisi laittaa salasanojen taakse. Ensimmäinen syy liittyy yksityisyyteen: lapsen yksityisyyden rikkominen ei tule olla vanhempien päätettävissä. Mielestäni asia ei ole näin yksinkertainen (rikkoutuuko yksityisyys suuresti sillä, että äiti kirjoittaa 1-vuotiaan lapsensa oppineen kävelemään ja laittaa siitä kuvan blogiinsa?), mutta jokaisen lapsestaan kirjoittavan on toki tärkeää miettiä, mitä ja missä kertoo. Nettiin kirjoitettuja asioita ei tunnetustikaan saa välttämättä koskaan pois (eikä kannata luottaa siihen, että vaikka fb:ssä "vain kavereille" olevat päivitykset pysyisivät iankaikkisesti vain kavereiden nähtävillä).

Tässä lapsi ei liene vielä tunnistettava.
(Kuva otettu 10/2012, jolloin ei oikeasti edes ollut vielä nimeä,
koska ikää oli vasta muutama vuorokausi.)

Katleena listaa yhdeksi syyksi koulukiusaamisen mahdollisuuden: "Vauvablogin vaippaihottumakuvat tarjoavat houkuttelevan alustan koulukiusaajille." Täytyypä nyt ensinnäkin sanoa, että olen lukenut todella monia "vauvablogeja", mutta yhdessäkään ei ole hypännyt silmille vaippaihottumakuvia (tai vastaavia). En silti epäile, etteikö joku ole sellaista laittanut, mutta en usko, että yleisesti tämän aihepiirin blogeissa olisi kiusaamiseen altistavia kuvia. Paitsi että jokainenhan meistä tietää, että koulukiusaamiseen keksitään kyllä syy mistä vaan, joten tämä on aika turhaa. Syy on kiusaajassa, ei kuvissa – oli kyseessä sitten vesirokkokuva lapsuudesta tai juuri eilen otettu profiilikuva.

En itse bloggaa lapsestani nimellä, sillä en halua jokaisen satunnaisen googlettelijan viidenkin vuoden päästä löytävän tänne. Tähän liittyy paljon se, että lapsemme nimi on harvinainen. Jos etunimi olisi yleinen, voisin sitä käyttää (ilman sukunimen kertomista). 

Kaimoja ei juuri tytöltämme löydy. (Lähde: Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu.)
Jos käyttäisin lapseni etunimeä, tänne löytäisi välittömästi,
jos etsisi vain suomenkielisiä sivuja.
***

Vaikka koko nimi ei ole täällä näkyvillä, tutut tietenkin tunnistavat minut (ja lapsen). Tämän vuoksi en kirjoita mitään, mitä en voisi kasvotustenkin ihmisille irl kertoa.

Minä ohjeistaisin seuraavasti:

- Jos bloggaat tunnistettavasti, mieti tarkkaan mistä ja miten kirjoitat. 
En kirjoittelisi julkisesti nimen kera (blogissa tai vaikka jonkun mammalehden kolumnissa) enkä edes facebookissa lähimmille kavereille siitä, että meidän teinityttö 15v taitaa olla aloittanut sekstailun tai että poika 10v sai englannista 4 ja hänellä ei kyllä ole kielipäätä lainkaan. Sen sijaan en näe mitään pahaa siinä, että kirjoittelisin tunnistettavasti, kuinka lapsi oppi tiettynä ajankohtana kävelemään ja kuinka vietimme mukavan päivän Särkänniemessä viime kesänä. Tai että vauva kärsi koliikista ensimmäiset 3 kk ja olin itse aika väsynyt.

- Jos haluat kirjoitella aroista asioista, tee se nimimerkin takaa ilman tunnistettavia kuvia. Älä vaikkapa suutuspäissäsi kirjoittele asioita, jotka haluatkin poistaa muutaman tunnin päästä. Tämmöistä näkee erityisesti facebookissa säännöllisesti.

- Älä laita julkisesti nettiin sellaisia kuvia, joissa vauva on esimerkiksi potalla tai vaikka kylvyssä alasti. Sen sijaan jos lisäilee "tavallisia" kuvia, joissa vaatteet ovat päällä, ei mielestäni asiassa ole mitään ongelmaa. Kuvat on AINA mahdollista kopioida toisaalle, joten jos se ajatus sinua kovin ahdistaa, jätä laittamatta.

*** Näitä vanhoja postauksia lukiessa oli pakko mennä katsomaan, miten nimitilanne on muuttunut. Näin neljä vuotta myöhemmin ko. nimen yhteismäärä naisilla on muuttunut "alle 51" -> "alle 80".

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!