lauantai 17. tammikuuta 2015

Sokeriherkkuja päiväkotilapsille vain harvoin

(Tämä merkintä on julkaistu alun perin toisessa blogissani elokuussa 2014, mutta aihe on silti edelleen ajankohtainen.) 

Lahdessa on perustettu jonkun vanhemman toimesta adressi, jossa vaaditaan päiväkoteihin puhtaampaa ruokaa. Esimerkiksi IL uutisoi, että sadat isät ja äidit vaativat pannukakkuja pois päiväkodeista, mutta kyse ei ole vain pannukakuista: huolenaiheena ovat yleisesti päiväkodeissa tarjottavat välipalat ja jälkiruoat, jotka usein ovat sokerilla maustettuja. Adressissa toivotaan lisäksi pastasta ja riisistä täysjyväversioita. Herkkujen kieltäminen ei kuitenkaan ole kaikkia innostanut, vaan onpa nettiin ilmestynyt vasta-adressikin

Lapsemme aloitti päivähoidon hieman alle 2-vuotiaana. Kun julkaisin alun perin tämän kirjoituksen aiemmassa blogissani, lapsemme ei ollut vielä ehtinyt olla hoidossa. Nyt hän on kuitenkin ollut jo useamman kuukauden perhepäivähoitajalla. Kaupungissamme on perhepäivähoidolle ruokalistat, mutta käytännössä ainakaan meidän hoitajamme ei listaa noudata kirjaimellisesti. Lapsi on usein saanut välipalaksi esimerkiksi banaania tai muita tuoreita hedelmiä, vaikka listalla olisi ollut esimerkiksi kiisseliä. Hyvä niin!

Minusta on ok, että joskus harvoin (!) lapsille tarjotaan esimerkiksi pannukakkua / pullaa / jäätelöä / sokerijogurtteja. MUTTA montaa kertaa välipalalistoilta ei pitäisi sellaisia löytyä, sillä lapsia ei kannattaisi totuttaa lisättyyn sokeriin osana arkiruokia. Valitettavasti monissa kodeissa mehut sekä sokerijogurtit ja -murot ovat päivittäisessä käytössä jo pienillä lapsilla, eikä tilannetta paranne se, että sokerivälipaloja tarjotaan päivähoidossakin. Tutkimuksen mukaan sokeria saa liikaa jopa 80 prosenttia suomalaislapsista. En kannata kuitenkaan silti missään tapauksessa keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä, vaan kannatan sitä, että lisättyä sokeria käytetään vain harvoin. Lihavuutta ja hammasongelmia tästä maasta löytyy liikaa. On esimerkiksi ymmärrettävää, että puolukkapuuroon lisätään sokeria happamuuden vuoksi, mutta vaikkapa banaaninpaloilla maustettu luonnonjogurtti ei lisättyä sokeria kaipaa.

Näistä syntyy 2-vuotiaan tyttömme lempijogurttia.
(banaania soseena tai palasina + maustamatonta jogurttia +
välillä joukkoon myös esim. cashewpähkinöitä)

Meillä kotona lapsi syö välipalaksi usein maustamatonta jogurttia (joukossa marjoja, hedelmäpaloja tai soseita, joissa ei ole lisättyä sokeria), leipää, pähkinöitä tai kokonaisia hedelmiä. Kiisseliä olen tehnyt viimeisen vuoden aikana ehkä maksimissaan viisi kertaa ja silloinkin sitä on syöty puuron lisukkeena. Ja esimerkiksi jätskillä tai leivonnaisilla herkutellaan vain erikoistilanteissa, vaikka jotkut sukulaiset joka vierailulla niitä mielellään tarjoisivatkin... (Itse syön kyllä esim. suklaata useamminkin kuin vain erikoistilanteissa, mutta yritän parantaa tapaani :( .. )

Hedelmäkiisseleitä en ymmärrä oikein lainkaan. Sen vielä jotenkin ymmärrän, että marjojen suhteen on vaikeampaa. Suomalaiset marjat ovat kalliita ja tuoreena niitä on saatavilla vain kesäisin. Suomalaisia pakastemarjoja voi käyttää kuumentamatta, mutta ulkomaisia pakastemarjoja taas on keitettävä vähintään 2 minuuttia noro- ja hepatiittivaaran vuoksi. Tämän takia kiisselit ovat helpoin keino tarjota marjoja lapsille, jos/kun suomalaisiin marjoihin ei ole varaa... vaan montako marjaa yhden lapsen kiisseliannoksessa sitten lopulta on?

Allekirjoittaisinko siis adressin? No, joiltain osin.
- Jos ruokana on riisiä tai pastaa, sen pitäisi olla mieluiten täysjyvää. (Minä ja mieheni emme tykkää oikein muusta kuin jasmiini- ja basmatiriisistä, joten kotona täysjyväriisiä ei ole... Mutta riisiä käytetäänkin vähäisesti.)
- Jos päiväkodissa on kerran kuukaudessa jälkkäriksi/välipalaksi pannukakkua tai pieni jätski, niin tämä on ok. Alle vuoden vanhalle lapselle sokeriherkkuja ei kuitenkaan tulisi antaa lainkaan.
- Yleisesti ottaen päiväkotien välipalat sen sijaan saisivat olla esim. kokonaisia hedelmiä, (täysjyvä)leipää ja maustamatonta jogurttia. Vain harvoin sellaisia, joihin on lisätty sokeria. Onhan ne sokerikiisselit ja -jogurtit toki halvempia, mutta...
- Tästä ei adressin yhteydessä varsinaisesti taidettu puhua, mutta makkarat ja nakit saisi poistaa päiväkotien ruokalistoilta kokonaan. (Nitriitit eivät ole terveellisiä ja niitä tulisi syödä mahdollisimman vähän, ks. Eviran sivut.)

Usein meillä kotona on välipalaksi vain "hedelmälautanen".
Tällöin laitan siis lautaselle erilaisia hedelmiä.
(Kuvassa granaattiomena, kiivi, viinirypäleitä & appelsiini –
näin tammikuussa monia hedelmiä saa halvalla!)

Sokeri on puhuttanut myös muualla:
Sanna Ukkolan kirjoitus "Sokerilla kyllästetyt lapset".
Onko lasten elintavoissa parantamisen varaa?
Oletko vähentänyt sokerin käyttöä? Oliko siitä hyötyä?
Hedelmät ja marjat suojaavat lapsia korvatulehduksilta.

Julkaisen tässä blogissa lähiaikoina myös toisen aiheeseen liittyvän kirjoituksen, jonka olen aiemmin kirjoittanut.

2 kommenttia :

 1. 9 minuuttia pitää vähintään keittää, sanoo Evira ulkomaisista marjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan pidä paikkaansa.

   "Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee joko keittää 2 minuutin ajan tai ainakin pitää kuumana vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa."
   http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3394

   (Joo sori, huomasin tämän kommentin vasta nyt.)

   Poista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!