maanantai 19. tammikuuta 2015

Vinkkejä pyykinpesuun (eli miksi huuhteluaineet voi jättää kauppaan ja zeoliittia kannattaa välttää)

Monet käyttävät pyykinpesussa huuhteluaineita tottumuksesta, mutta oletko koskaan ajatellut, että se on täysin turhaa? Säästä siis rahaa ja luontoa & jätä huuhteluaineet kauppojen hyllyille. Pesuaineista taas kannattaa suosia hajusteettomia vaihtoehtoja. Tästä merkinnästä löydät vinkkejä yleisesti pyykinpesuun sekä myös kestovaippojen pesuun. (Postaus on julkaistu alun perin aiemmassa blogissani.)

IS otsikoi erään juttunsa seuraavasti: "Tähän on tultu Suomessa: Pesuainehylly voi olla hämmentävä näky." Tällä viitattiin siihen, että jotkut ihmiset eivät osaa kodinhoitoon – esimerkiksi pyykinpesuun – liittyviä asioita. No, minua hämmentää pesuainehyllyillä lähinnä se, miksi vaikkapa turhia huuhteluaineita löytyy hyllyiltä miljoonaa erilaista tuoksua (eli miksi ihmiset kantavat niitä kotiin kaksin käsin).

- Käytä mieluiten hajusteettomia pesuaineita. Vauvapyykille ihmiset usein ostavat hajusteettomia "herkän ihon pesuaineita", mutta aikuisten pyykit pestään helposti hajustetulla. Miksi ihmeessä puhtaan pyykin pitäisi tuoksua voimakkailta hajusteilta? En ole itse yliherkkä hajusteille, mutta Suomesta heitä kyllä löytyy. Meillä käytetään yleensä nestemäisiä pesuaineita, esim. kauppojen omia merkkejä tai Neutral-merkkisiä (niitä löytyy useimmista kaupoista järkevään hintaan), mutta hajusteettomia pesuaineita löytyy kyllä paljon muitakin.

- Älä mielellään käytä jauhemaista pesuainetta, jossa on zeoliittia. (Monet jauhemaiset pesuaineet sisältävät sitä!) Zeoliitti on savimainen aine, joka saa pitkässä käytössä pesukoneen haisemaan pahalta ja voi jopa rikkoa koko koneen. (Pidempi juttu aiheesta. Jos käytät zeoliittia sisältävää pesuainetta, on syytä muistaa säännölliset huoltopesut sitruunahapolla.) Esimerkiksi kestovaippoja ei saisi pestä pesuaineella, jossa on zeoliittia, sillä vaippoihin kerääntyneenä aine saattaa ärsyttää ihoa & heikentää vaippojen imukykyä.

- Pesuainetta ei useinkaan tarvita sitä määrää, mitä annosteluohjeessa sanotaan. Kokeile vaikka; vain vähän likaiselle pyykille riittää usein 2/3 annosteluohjeen määrästä. Ja kestovaippojahan pestessä kannattaa määrän olla vain n. 1/3.

- Pese vaatteet tarpeeksi lämpimässä vedessä. Monissa vaatteissa saattaa lukea pesulämpötilana vain 40 astetta, mutta yleensä ne silti kestävät 60 astetta. 30/40 astetta riittää toki vain vähän likaantuneelle pyykille, mutta vasta 60 asteen lämpötila tappaa bakteerit. Esimerkiksi hikiset vaatteet on järkevää pestä 60 asteessa, jotta hajun saa kunnolla pois. (Suomalaiset pesevät pyykkinsä usein vain alhaisissa lämpötiloissa.) Hienhajua voi btw tarvittaessa poistaa sillä, että liottaa vaatteita etikkavedessä ennen pesua – huuhtele etikka kuitenkin pois ennen pesukoneeseen laittoa.

- Lisää ohjelmaan ekstrahuuhtelut. Erityisesti kestovaippoja ja alusvaatteita pestäessä ohjelmaan kannattaa aina valita lisähuuhtelut, sillä nykyiset pesukoneet käyttävät hyvin vähän vettä.

- Unohda huuhteluaine, se on aivan turhaa. Huuhteluainetta jää vaatteiden pinnalle (mihin teho perustuu) ja niinpä sitä kertyy tekstiileihin. Esimerkiksi pyyhkeiden, teknisten vaatteiden ja kestovaippojen kanssa huuhteluainetta ei edes saa käyttää. (Eräs artikkeli huuhteluaineiden turhuudesta.) Huuhteluaineen sijasta voi tarvittaessa laittaa pienen määrän etikkaa.

- Muista pesukoneen huoltopesut. Käytä pyykinpesukone tyhjänä säännöllisin väliajoin 95 asteessa. Välillä kannattaa laittaa puhdistuspesussa pesuaineen sijasta sitruunahappoa (saa apteekeista); muista kuitenkin sitruunahappopesun jälkeen käyttää kone vielä pesuaineella ennen varsinaista pyykinpesua.

- Puhdista vaikeat tahrat vaatteista ennen pesukoneeseen laittoa. Sappisaippua toimii hyvin! (Mainitaan nyt vielä sekin, että valkaisuaineet voivat pilata kestovaippojen kosteussulun. Siksi niitä ei tule pestä valkopyykin pesuaineilla.)

Meidän pyykinpesuaineet tällä hetkellä.
Postausta ei ole toteutettu näiden kanssa yhteistyössä.

Kuvassa näkyvää Rockin’ Green, Bare Naked Babies -pesuainetta ei taida Suomesta mistään saada... Itse olen tilannut sitä aikoinaan iHerbistä muun tilauksen ohessa (hyvä pesuaine kestovaipoille!), mutta sielläkin myynti on nyt juuri lopetettu & postimaksut ovat nousseet siellä. Perusmarketeista vaippapyykille (tai mille vaan pyykille) sopivat esim. Erisan tai LV Color, joissa ei ole valkaisuainetta, hajusteita, väriaineita, zeoliittia eikä fosfaatteja.

Pesupähkinöitäkin olen käyttänyt välillä, mutta ne eivät ole niin tehokkaita.

Aiheesta lisää esim. Kuluttaja.fi - Ostajan opas: pyykinpesukoneet / käyttö ja huolto. Kestovaippojen pesuohjeita lisää esim. täällä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!