torstai 19. maaliskuuta 2015

Vältä muovimyrkkyjä keittiössä (miksi ja miten?)

Meillä ei koskaan lämmitetä ruokaa muovisissa astioissa. Jos olisimme vauvavuotena tarvinneet tuttipulloja, olisimme käyttäneet lasista tehtyjä. Emme leikkaa oikeastaan koskaan mitään muovisilla leikkuulaudoilla. Ai miksi? Koska muovit eivät ole turvallisia materiaaleja, vaan niistä irtoavat aineet voivat vaikuttaa esimerkiksi kehon hormonitoimintaan.

Muovit voivat sisältää esimerkiksi BPA:ta, joka aiheuttaa mahdollisesti syöpää, ylivilkkautta, hormonitoiminnan ongelmia (lisääntymisongelmat) ja lihavuutta. Katso lähteitä jutun lopusta. * Tämän lisäksi muoveista irtoaa mahdollisesti esimerkiksi väri- ja pinta-aineita, joiden turvallisuus on yhtä kyseenalaista. Muoveja ei ole mahdollista välttää kokonaan, mutta pienillä muutoksilla vähennät edes osittain muovimyrkyille altistumista:

1. Heitä keittiöstä (ainakin melkein kaikki) muoviset ruoanlaittovälineet pois.


Muovin sijaan suosi puuta & lasia.
Älä lämmitä ruokaa muovikipoissa. / Älä laita kuumaa ruokaa muovikippoihin. Vaikka muoviastia olisi mikroon soveltuva, älä käytä sitä siihen kuitenkaan.

Kauhat ja lastat. -> Käytä puisia työvälineitä, erityisesti lämpimän ruoan kanssa. (Kylmien ruokien kanssa saatan itsekin joskus käyttää muovisia.)

Leikkuulaudat -> Lasi ja puu on hyviä materiaaleja. Jo ihan hygieniankin kannalta näyttäisi siltä, että puisissa leikkuulaudoissa on vähemmän bakteereja. (Lue lisää Kemikaalicocktailista, jossa on linkkejä tutkimuksiinkin.) Käytä kuitenkin raa'alle lihalle ja kasviksille eri leikkuulautaa & pese hyvin käytön jälkeen. Itse käytän yleensä karaistusta lasista tehtyä leikkuulautaa; mies taas suosii puisia.

Säilytyskipot. -> Käytä lasisia. Kansi on niissä toki (yleensä) muovia, mutta eipä ruoka siihen koske, jos ei ylitäytä. Jos jostain syystä on pakko käyttää muovista, jäähdytä ruoka täysin ennen muovikippoon laittamista. (Pakkasessa itsekin käytän muovisia rasioita, jos pakastan esim. marjoja, mutta kyllähän nuo tähän tarkoitukseen olevat lasikipot myös pakastamista kestävät.) Esimerkiksi IKEAsta saa halvalla lasisia säilytysrasioita, mutta itse olen ostanut ihan tavallisistakin marketeista/tavarataloista luminarc-merkkisiä suht järkevällä hinnalla).

Älä käytä naarmuuntuneita teflon-pannuja. Toiset eivät halua käyttää lainkaan teflon-pinnotteisia pannuja, mutta en nyt itse ihan niin ehdoton ole. Meillä käytetään silti suurelta osin keraamisella pinnoitteella olevia pannuja. Valurautapannusta en itse tykkää, mutta se voisi olla hyvä valinta.

Itse tykkään tästä lasisesta leikkuulaudasta, jonka Lidlistä joskus olen ostanut.

2. Vauvallekaan ei kannata hankkia muovisia ruokailuvälineitä. Vaikka BPA on nykyisin kielletty, korvaavat materiaalit eivät ole välttämättä yhtään sen turvallisempia. ("BPA:n korvanneet BPS ja BPF saattavat olla vähintään yhtä vaarallisia.")

Meillä on lapsella ollut aina ihan tavallisia lautasia käytössä. Nokkamuki oli meillä muovinen, mutta siitähän tarjottiin vain kylmää vettä. (Meillä ei ollut koskaan tarvetta tuttipulloille, mutta varuilta olimme ostaneet lasisen. Lue lisää!)

Vauvan nokkamuki oli meilläkin muovia, mutta jo 1v 2kk:n ikäisenä käytössä oli ihan tavallinen juomalasi.
Lämmintä ruokaa meillä on tarjottu aina vain tavallisista lautasista.
Yksikään ei ole hajonnut, mutta toki toiset lapset ovat innokkaampia astioita heittelemään,
joten muoviastioiden käyttö on sinänsä ymmärrettävää...
tällöin ruoan kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen muoviseen astiaan siirtämistä.

3. Älä osta esimerkiksi tomaattimurskaa metallisissa säilyketölkeissä, sillä niiden muovipinnotteista irtoaa bpa:ta. 

4. Tämä kirjoitus koski keittiötarvikkeita, mutta muoviahan riittää muuallakin... esimerkiksi sekä lasten että aikuisten leluissa.


---

* BPA:n haitallisuudesta löytyy paljon tutkimustietoa. Tulokset ovat osittain ristiriitaisia, mutta joka tapauksessa tiedetään esimerkiksi se, että BPA voi matkia estrogeenia.

Joitakin linkkejä:

Evira: Usein kysyttyä bisfenoli-a:sta.
Bisphenol A and children's health. (yksi tutkimus englanniksi)
Kemikaalicocktail: Tuttipulloissa vaarallisia kemikaaleja – BPA ei ole ainoa.
Kemikaalikimara: Vesihanasta bisfenoli-a:ta.
Kemikaalikimaran muita postauksia hormonihäiritsijöistä.
Aamiainen ruohikolla: Muovikemikaalit yhteydessä lihavuuteen.
YLE: Tutkimus: kassakuitit lisäävät keskenmenon riskiä.

1 kommentti :

  1. Tosi hyvä postaus, kiitos tästä! Itselläni ei ole ollut edes noin syvällistä tietoa aiheesta, ja silti on jo kauan aikaa sitten ruvennut tuntumaan tarpeelliselta vältellä muoviastioita ja varsinkin lämpimän ruuan tarjoamista niistä. Kauhistuttaa ajatellakaan mitä kaikkea omaankin elimistöön on kertynyt ja kertyy, saati lasten :/ Tosi monista aineista/yhdisteistä kun ei ole edes kokemusta kovin pitkältä ajalta, eikä siis tietoa siitä, mitä tekevät ihmiselimistölle pidemmän päälle. Huoh. Tieto lisää tuskaa...

    VastaaPoista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!