tiistai 28. huhtikuuta 2015

Ensimmäinen poissaolo (ja onko pakko antaa lapselle antibioottikuuri)

Tyttö sairastui tänään ensimmäistä kertaa niin, että joutui jäämään pois päivähoidosta. Onhan sitä pelkkiä nuhia ollut, mutta tänään ensimmäistä kertaa täytyi soitella pph:lle, että "N on tullut kipeäksi, joten eipä ole tulossa tänään hoitoon".

Tätä kirjoittaessani tyttö nukkuu sängyssään – keskellä kirkasta päivää. Se on siis outoa, koska hän ei ole kotona enää nukkunut pitkään aikaan päikkäreitä. Ihan oma-aloitteisesti sinne meni, veti peiton päällensä ja nukahti. Voi pientä. <3

Pieni potilas nukkumassa

Aamulla heräämisen jälkeen N itki kovasti. Ei mitään normaalia itkua, minkä vuoksi aika pian tuli päätös siitä, että ei tässä hoitoon kyllä voi lähteä. Kyselimme häneltä, mihin sattuu, mutta vastaukset olivat vähän epämääräisiä. Välillä hän osoitti toista korvaansa ja välillä taas vain huusi vihaisesti, että "ei satu mihinkään". 

Kävimme juuri viime perjantaina terkkarilla, sillä tytöllä oli kestänyt nuha jo yli 3 viikkoa ja pelkäsin, että jos siinä onkin kyse piilevästä korvatulehduksesta. (Tytöllä on ollut kerran 1-vuotiaana korvatulehdus, mutta onneksi niiltä on muuten vältytty.) Terveydenhoitajan mukaan korvassa ei ollut mitään punoitusta, joten diagnoosina oli vain pitkittynyt nuha.

No, tänään (tiistaina) aamuisen itkuilun seurauksena soitin jälleen kerran terveyskeskukseen ja saatiinkin päivystysaika lääkärille. Tällä kertaa toisessa korvassa ärhäkkä tulehdus. Resepti antibiootteihin. * :( :( Viikonloppuna juuri oltiin sukulaisten luona, joiden lapset nuhassa ja yskässä olivat... Onko siis kyse uudesta taudista vai olisiko mukama korvatulehdus tullut juuri viikonlopun aikana seurauksena tuosta pitkittyneestä nuhasta? Tai eikö th vain osannut katsoa oikein?

* Vastustan siis suuresti antibioottien määräämistä välittömästi korvatulehdukseen, koska suurin osa korvatulehduksistahan paranee itsestään (ja antibiootit lisäävät tulehduksen uusintariskiä). Tässä nyt vain on se, että jos tuo korvatulehdus onkin sen pitkittyneen nuhan seurausta, niin ei ehkä paranisi itsellään. Mitäpä siis tehdä? Särkylääkkeen avulla kun kipu kyllä on saatu pois.
a) Syöttää antibioottikuuri lääkärin määräyksen mukaan & syöttää samalla suuret määrät maitohappobakteereita. Ja toivoa parasta.
b) Seurata itse muutama päivä ja jos oireet katoavat, niin jättää kuuri antamatta. Kuukauden päästä joka tapauksessa on korvien jälkitarkastus, mutta onhan se pitkä aika, jos tulehdus jääkin piileväksi. Joten vähän liian riskialtis vaihtoehto. (Enkä oikein usko, että tk:ssa katsottaisiin hyvällä, jos soittaisin jo viikon päästä ja pyytäisin aikaa, koska en nyt vain ole halunnut tehdä lääkärin ohjeistamalla tavalla.)

Eipä siis kai auta kuin tuhota 2,5-vuotiaan lapseni suoliston bakteerikantaa pitkäksi aikaa. Toivottavasti ei sentään turhan takia. Nyyh.

(Ja lähteitä kaipaavalle, vaikka näiden antibioottijuttujen luulisi olevan jo yleistietoa... Esim. Antibiootein hoidettu korvatulehdus uusii herkästi & Antibiootit voivat sekoittaa suoliston vuosiksi.)

edit 26.8.15: Annettiin siis antibioottikuuri ja sillä parani sekä pitkittynyt nuha että korvatulehdus välittömästi. Toivottavasti ei uusi. Ainakin nyt tämän taudin jälkeen on pysytty täysin terveenä koko kesä eli melkeinpä 4 kuukautta.

EDIT 2018: Jokin typerä syksyn virus aiheutti molemmille lapsille (2v & 6v) korvatulehdukset, mutta molempien kohdalla tulehdus parani itsestään ilman antibiootteja. Molemmat saivat silti reseptin varuilta, mutta sentään lääkärit suostuivat seurantaan.
Nuorempi oli myös aiemmin n. 1-vuotiaana korvatulehduksessa, joka oli lääkärin mukaan niin ärhäkkä, että määräsi heti antibiootit, vaikka yritimmekin kysyä, jos tilannetta voisi seurailla pari päivää. Tuloksena oli parin viikon mahavaivat. :/

3 kommenttia :

 1. Kannattaa tutustua homeopatiaan, meillä hoidettu pari korvatulehdusta homeopaattisilla aineilla enkä voi kuin suositella :) pikaista paranemista Neidille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, sanotaanko nyt vaikka niin, että näkisin homeopatian olevan todennäköisesti yhtä hyödyllistä kuin lumelääke. :) Varmasti monet korvatulehdukset on sen avulla saatu parannettua, koska monet niistä paranisivat itselläänkin.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!