Sivut

perjantai 28. elokuuta 2015

Lapsen kanssa Fuengirolassa (tai muissa lähikaupungeissa) – Yli 15 kivaa käyntikohdetta Aurinkorannikolla

Olemme matkailleet mieheni kanssa useita kertoja Espanjan Aurinkorannikon alueella ja lapsiperheenäkin on tullut nyt jo kolme kertaa oltua kuukauden lomalla. Tässä kirjoituksessa menovinkit erityisesti lapsen kanssa matkustaville! Tätä merkintää on päivitetty osittain vuonna 2018, mutta osa vielä päivittämättä.


Fuengirola (ja Costa del Solin alueen monet muutkin kaupungit kuten Benalmadena) soveltuvat oikein hyvin lapsiperheen lomakohteeksi. Tekemistä ja nähtävää riittää pidemmällekin lomalle. :)

> Lue myös yleisiä vinkkejä alueella matkailuun täältä.
> Tästä linkistä pääset lukemaan kaikkia Aurinkorannikosta kirjoittamiani merkintöjä. Eri kaupunkien nähtävyyksistä tarkemmin kertovia merkintöjäni: Málaga | Torremolinos | Benalmádena | Mijas Pueblo | Fuengirola | Marbella | Gibraltar

ILMAISET

- Tavallisia leikkipuistoja löytyy Fuengirolasta todella paljon eli niitä ei kauheasti tarvitse etsiä, mutta usein ne ovat aika pieniä. Joitakin isompiakin löytyy, esimerkkinä Parque de Poniente (sijainti), josta löytyy merirosvolaiva. Nyt ihan uutena on avattu Parque de la Fantasía (em. puiston lähellä, moskeijan takana, sijainti), josta löytyy tavallisten leikkipuistojuttujen lisäksi satuihin liittyviä patsaita. Lisäksi meidän lapset ovat tykänneet "Parque de los Naranjos" -puistosta (sijainti). Muiden Aurinkorannikon kaupunkien leikkipuistotilannetta en niin tarkkaan tiedä. Lisäksi hiekkarannoilla on tietenkin kiva käydä tekemässä hiekkakakkuja – silloinkin, kun merivesi tuntuu liian kylmältä uimiseen. Rannaltakin pieniä leikkialueita löytää.

Mukava leikkipuisto (Parque de la Fantasía), josta löytyy myös patsaita.
Kartasta näkyy Fuengirolan leikkipuistojen sijainteja
- klikkaamalla tätä näet kuvan suurempana
Parque de Poniente –
on muuten mukavan tuttu näin porilaiselle,
sillä Porin Kirjurinluodosta löytyy myös merirosvolaiva lapsille
- Benalmádenan lintupuisto (Parque de la Paloma) on ihana kohde! Sieltä löytyy paljon katseltavaa aikuisellekin (hienot maisemat, hienoja kasveja, paljon lintuja, yms.) sekä mm. iso leikkipuisto lapsille. Jos lomailet esim. Fuengirolassa, mene renfellä Benalmádenaan. Juna-asemalta on noin kilometrin kävely lintupuistoon. Katso sijainti ja reittiohje asemalta puistoon Google Mapsista.

Lintupuistosta löytyy katseltavaa niin aikuisille kuin lapsillekin
- Malagassa yksi kiva puistoalue on "Parque de Huelín", josta löytyy hyvä leikkipuistoalue. Lisäksi jos puistosta menee merenrannalle, löytyy siitäkin kiva leikkialue. Katso sijainti Google Mapsissa.

Tässä näkyy vain osa Parque de Huelin -leikkipuistoalueesta

- Parque la Batería / La Batería Park. Iso puisto Torremolinoksessa, josta löytyy monenlaista tekemistä lapsiperheille. Tekolammessa voi esim. soutuveneillä viikonloppuisin & lapsille on iso leikkipuisto. Junalla pääset kätevästi, kun jäät pois Montemar-asemalla. Katso sijainti Google Mapsista.

Parque la Batería

MAKSULLISET

1. Eläintarha / Bioparc Fuengirola (nettisivut)

Hieno eläintarha Fuengirolassa. Olemme käyneet miehen kanssa aiemmin kahdestaankin (sopii hyvin aikuisillekin käyntikohteeksi), mutta olihan siellä tietenkin käytävä nyt lapsen kanssa. Upeat, mahdollisimman luonnonmukaiset aitaukset & monenlaisia eläimiä. Lapsen suosikkeja olivat mangustit ja erilaiset apinat. Eläinten lisäksi paikassa on välillä joitakin esityksiä, esim. meidän käydessä pääsi katsomaan afrikkalaista musiikki- ja tanssiesitystä.

Jos tulet esim. Los Bolichesista, ota paikallisbussi ja jää pois Plaza de Españan kohdalla. Eläintarhan vierestä kulkee kaupunkijuna, mutta jos majoituspaikka on Fuengirolan keskustassa, ei kävelymatka ole kovin pitkä. Katso eläintarhan sijainti Google Mapsista.

Sisäänpääsymaksu on aikuiselta n. 20e ja 3-9-vuotiailta lapsilta n. 14e (alennuskuponkeja saa monista paikoista eli kannattaa pitää silmät auki, jos ei ihan ensimmäisenä päivänä tänne suuntaa).

Fuengirolan eläintarhasta löytyy paljon nähtävää
(sinne, kuten muihinkin turistipaikkoihin, löytää helposti alennuskuponkeja)

2. Pienten lasten huvipuisto Sould Park (nettisivut)

Fuengirolan sataman vierestä löytyy pienille (noin 3-10-vuotiaille) lapsille sopiva pikkuinen huvipuisto. Meidän melkein 3-vuotias pääsi lähes jokaiseen laitteeseen ja kovasti niistä tykkäili. Katso sijainti Google Mapsissa.

Huom! Espanjalaiseen tapaan aukeaa vasta illalla klo 19.

Ei aluemaksua, vaan Sould Park -kortille ladataan rahaa haluttu summa. Yksi laite maksaa yleisesti ottaen 2,5e/kerta, mutta muutama muunkin hintainen löytyy. Jos lataa kortille esimerkiksi 10e, saa yhden laitematkan kaupan päälle eli käytännössä kortille tulee 12,5e käytettäväksi. (Kuponkeja, joilla saa hieman ylimääräistä latausrahaa, saa monista paikoista...)

PS. Sould Parkin vieressä on myös ihana vanhanaikainen karuselli, jonka hinta on 3e/matka.
PSS. Myös Rafaelin aukion leikkipuiston vierestä löytyy lapsille pieni karuselli muutaman euron hinnalla.

Sould Parkissa pikkulapset viihtyvät.
Aukioloaika (klo 19 ->) voi tuntua suomalaisista vanhemmista oudolta,
mutta espanjalaiset lähtevät lasten kanssa ulos yleensä vasta myöhään illalla.

3. Tivoli World (nettisivut)

Benalmádenasta löytyy melko iso huvipuisto, josta löytyy laitteita niin pienille lapsille kuin jonkin verran aikuisillekin. Ota renfe, niin pääset nopeasti ja kätevästi Fuengirolasta tai muista lähikaupungeista. Katso sijainti Google Mapsista.

En ole koskaan käynyt tässä paikassa, joten kokemuksia ei itsellä ole jaettavaksi. Tähänkin kohteeseen saa monista paikoista alennuskuponkeja, hinnat ja aukioloajat näkyvät nettisivuilta (esim. sisäänpääsy 8e ja rajoittamaton ranneke normaalisti 15e).

4.  Teleférico Benalmádena (nettisivut)

Köysirata vie katselemaan nähtävyyksiä vuoren huipulle. Vuoren huipulla pidetään petolintuesitys. Tästä ei ole itselläni kokemuksia, joten en tiedä, millainen on.

Aikuisilta hinta on reilun kympin ja lapsilta hieman vähemmän (netistä ostettuna liput ovat hieman halvemmat). Köysirata lähtee Tivolin vierestä.

5. Selwo Marina Delfinarium (nettisivut)

Benalmádenassa sijaitseva eläintarha/delfinaario esittelee erityisesti Etelä-Amerikan lajeja. Erilaiset esitykset (delfiinien temput, merileijonien temput, eksoottisten lintujen esitys, pingviinien ruokkiminen) ovat kaksi kertaa päivässä, aamu- ja iltapäivisin. Puistossa voi toki kierrellä omaan tahtiinsa, mutta esitykset sisältyvät siis lipun hintaan ja aikataulu on suunniteltu niin, että kun toinen loppuu, niin ehdit juuri mennä katselemaan seuraavaa. Varaa aikaa useampi tunti.

Delfinaarioiden tukeminen on tietenkin vähän kyseenalaista, mutta kyllähän tämä varsinkin lapsille on kiinnostava kohde. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi; 3–9-vuotiaat n. 15e ja aikuiset n. 20e (HUOM! Netistä ostamalla liput saa halvemmalla. Myös alennuskuponkeja saa monista paikoista, joten kannattaa katsella ympärilleen.)

Katso sijainti Google Mapsista. PS. Tämän vierestä löytyy lintupuisto, josta juttua ilmaiset-otsikon alla.

Selwo Marina

6. Mariposario de Benalmádena (nettisivut)

Perhospuisto Benalmádenassa, jossa en ole kuitenkaan itse käynyt. Jos perhoset kiinnostavat, tämä on varmaankin ihan mukava kohde. Jos tulet Benalmadenaan junalla, jatka matkaa Arroyo de la Miel -juna-asemalta M103-bussilla (jää pois "Estupa Tibetana" -pysäkillä).

Perhospuiston sisäänpääsymaksu on aikuisilta 10e ja lapsilta hieman vähemmän. Alennuskuponkeja tänne löytää kyllä joistakin paikoista.

PS. Vierestä löytyy buddha-temppeli, joka voi ainakin aikuisia kiinnostaa. Lisätietoja siitä löytyy nettisivuilta, jossa esim. aukioloajat.

Buddha-temppeli Benalmádena Pueblossa –
tämän läheltä löydät perhospuistonkin
7. Sea Life Benalmádena (nettisivut)

Benalmádena Costalla (Puerto Marina -huvipursisatamassa) sijaitseva akvaario. Akvaario ei ole mikään kovin iso, mutta onpa sinne silti useita kymmeniä lajeja onnistuttu saamaan näytille: meduusoja, mustekala, kilpikonnia, merihevosia,… Aikuisille kyseinen akvaario ei ole mikään kovin ihmeellinen paikka, mutta lapsille sieltä löytyy melko paljon jännittävää nähtävää ja koettavaa: kierroksen aikana pääsee mm. kokeilemaan, miltä tuntuu koskettaa meritähteä & pääsee kävelemään läpi tunnelin, jonka yläpuolella olevassa altaassa uiskentelee mm. useampi hai ja iso kilpikonna.

Aikuisilta hinta on n. 16e ja lapsilta hieman vähemmän (alle 3-vuotiaat ilmaiseksi). HUOM. Netistä liput saa halvemmalla ja alennuskuponkejakin saa monista paikoista! Katso sijainti Google Mapsista; jos tulet junalla, kannattaa jäädä pois El Pinillo -asemalla, josta kävelymatkaa on noin 2 km. Fuengirolasta tai Torremolinoksesta päin kannattaa tulla bussilla. Huonojalkaisen kannattaa ottaa taksi, sillä bussipysäkiltä on pieni kävelymatka satama-alueelle.

Sea Life Benalmadenassa

8. Crocodile Park Torremolinos (nettisivut)

Erityisesti lasten mieleen oleva paikka Torremolinoksessa (tai niin oletan, me olemme mieheni kanssa vierailleet täällä vuosia sitten ihan kahdestaan). Krokotiilejä ja alligaattoreita makaa puiston altaissa satoja, ja niiden lisäksi puistossa tepastelee mm. emu. Kohokohta lienee se, että pientä krokotiilinpoikasta saa pitää sylissä.

Aikuisilta sisäänpääsy on n. 16e ja lapsilta hieman vähemmän (alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi). Huom. Netistä ostamalla liput saa halvemmalla ja jostain paikoista voi alennuskuponkejakin löytää.

Torremolinoksen keskustasta (jos esim. junalla saavut) on noin 20 minuutin kävelymatka eli huonojalkaisten kannattaa ottaa taksi. Katso sijainti ja kävelyreitti juna-asemalta Google Mapsista.

Krokotiilipuisto @ Torremolinos

9. AquaLand Torremolinos (nettisivut)

Aurinkorannikon suurin vesipuisto, josta löytyy vaikka minkälaisia liukumäkiä yms. Meillä oli joskus tarkoitus mennä heinäkuun reissulla käymään, mutta jonot olivat silloin sellaiset, että jätettiin kuitenkin väliin… Vesipuistojen allasvesiä ei kauheasti taideta lämmittää eli kovin viileänä päivänä ei kannata mennä.

Hinnat ovat melko suolaiset: aikuisilta melkein 30e ja lapsilta melkein 20e (pikkulapset 10e). HUOM! Netistä ostamalla liput saa halvemmalla ja jostain paikoista voi alennuskuponkejakin löytää.

Torremolinoksen keskustasta (jos esim. junalla saavut) on noin 20 minuutin kävelymatka eli huonojalkaisten kannattaa ottaa taksi. Katso sijainti Google Mapsista. Sijaitsee aivan em. krokotiilipuiston vieressä.

10. Parque Aquático Mijas (nettisivut)

Kiva vesipuisto liukumäkineen. Altaiden vettä ei taideta pahemmin lämmittää (vesi oli melko kylmää, kun joskus käytiin), joten vesipuistoihin kannattaa suunnata vain kuumina hellepäivinä. Silloin niissä on toki ruuhkaa melkoisesti. Lapsen kanssa en ole vielä käynyt, mutta mainoksien mukaan puistossa on nykyisin uusi alue pikkulapsille.

Pääsymaksu on aikuisilta n. 24e ja lapsilta jonkin verran vähemmän. HUOM. Netistä ostamalla saa liput halvemmalla ja alennuskuponkejakin saattaa joistakin paikoista tänne saada.

Hinnalla saa kyllä polskia puistossa koko päivän, mutta lisäksi tulee vaatekorin ja säilykelokeron maksut + jos puistossa aikoo syödä, niin melko hintavaa on. Jos kuitenkin haluaa vaihtelua meressä uimiseen, niin kyllähän täällä kannattaa käydä! 

Vesipuistoon pääsee bussilla Fuengirolan keskustasta linja-autoasemalta (menopaluu n. 2,5e), mutta jos ei nyt kovin kaukana majoitu, niin kävellenkin pääsee... Katso sijainti Google Mapsista.

(Vesipuistoreissultamme ei oikein kuvia ole,
koska kamera oli suurimmaksi osaksi kaapissa...)

11. Delfiiniristeily (esimerkiksi tämä)

Esimerkiksi Fuengirolan satamasta tehdään merelle delfiiniristeilyjä, mutta myös muistakin kaupungeista. Minulla ei ole kokemusta tällaisesta retkestä (vielä), joten valitettavasti en voi siis mitään tiettyä suositella.

12. Fuengirola Adventure Golf (nettisivut) / Minigolf Park Torremolinos (nettisivut) / Maria Minigolf, Benalmádena (nettisivut)

Jos lapset ovat jo tarpeeksi isoja pelaamaan minigolfia, sellainenkin on tietysti mahdollista. Fuengirolasta löytyy ainakin läheltä Miramar-ostoskeskusta minigolf-rata, josta löytyy mielenkiintoisia juttuja. Miramarin viereen pääsee kätevästi Fuengirolan paikallisbusseilla (nrot 1, 4 ja 5), jos kävelymatka tuntuu liian pitkältä. Katso Adventure Golfin sijainti Google Mapsista.

Hinta on kohtuullinen. Esimerkiksi 2 aikuista ja 2 lasta maksaa yhteensä 24e.

Muista em. minigolf-radoista minulla ei ole kokemusta. Näiden kolmen lisäksi toki muitakin löytyy.

Minigolfia Fuengirolassa

13. Aventura Amazonia Marbella (nettisivut)

Seikkailupuisto Marbellassa. Jos lapsi on tarpeeksi vanha kiipeilemään köysiradoissa, tämä on varmasti mielenkiintoinen kohde. 
Aikuisilta hinta on 24e ja lapsilta hieman vähemmän (sesonkiajan ulkopuolella hieman halvempaa). Katso sijainti Google Mapsista.

14. Selwo Aventura Estepona (nettisivut)

Tämä paikka on hieman pidemmän matkan päässä Esteponassa eikä itselläni ole siitä (vielä) kokemusta. Kyseessä on kuitenkin villieläinpuisto, jossa voit nähdä leijonia, kirahveja, norsuja sekä muita vastaavia eläimiä safarityyliin. Varmasti hieno paikka!

Normaalihinta aikuiselta on melkein 25e ja lapsilta 17e, mutta netistä liput voi saada selvästi halvemmalla. Katso sijainti Google Mapsista.

15. Multiaventura Castillo Sohail (fb-sivut)

Sohailin linnan vieressä oleva seikkailupuisto. Alueella on mahdollista polkuveneillä ja isommat lapset / aikuiset voivat laskea köysiradan joen yli.

Multiaventura Castillo Sohail
16. Linnat, mm. Castillo Monumento Colomares

Linnoja tai niiden raunioita löytyy useammasta kaupungista, mutta paras niistä lasten kanssa vierailuun on Benalmádenasta löytyvä Castillo Monumento Colomares. Kyseessä hieno pikkuinen linna, jonne suht halpa sisäänpääsy. Ks. paikan nettisivut. Sijainti ei paras mahdollinen, jos julkisilla tulee. Jää pois Las Mimosas -pysäkillä, jos tulet paikallisbussilla M-103 esim. Arroyo de la Miel -juna-asemalta. Suunnista vaikkapa Google Mapsin avulla perille.

PS. Matkan varrella linnaan päin mentäessä ohitat myös kirkon (Iglesia de Santo Domingo de Guzmán) / näköalapaikan, jonne pääsee ylös hissillä. Siellä voi käydä siis maisemia ihailemassa!

Yksi osa kyseisestä linnasta
17. Sisäleikkipuisto

Jos aikaa haluaa viettää sisätiloissa, ainakin esimerkiksi Yoyuba-niminen sisäleikkipuisto löytyy Mijas Costalta. Siitä paikasta ei kuitenkaan ole itsellä kokemuksia. Hinnat ainakin ovat suomalaisia hoploppeja ja vastaavia halvemmat. Ks. nettisivut

18. Museo Interactivo de la Música Málaga (MIMMA)

Interaktiivinen musiikkimuseo Málagassa. Paikassa saa mm. itse soittaa erilaisia soittimia. Ks. nettisivut. Meidän melkein 6-vuotias tykkäsi ja siinä sivussa meni 1,5-vuotiaskin mukana. ;) Museo on ilmainen alle 6-vuotiaille (aikuisen seurassa).

Hieman piilossa vanhan kaupungin pikkukujalla, mutta kartan avulla löytää.

@ MIMMAMUUT KOHTEET

- Mijasin kylä. Hyppää bussin kyytiin (Fuengirolasta matka maksaa 1,55e per pää per suunta) ja käy tutustumassa Mijasin kylään. Meidän lapsi ihastui aaseihin, joita kävi monta kertaa silittelemässä. (Saa niillä aaseilla toki ratsastaakin 10e:n maksua vastaan.) Lue lisää Mijasista.

Mijasin aasit olivat lapsen (ja äitin) mielestä ihania

Gibraltar. Osta turistimatka matkatoimistosta tai mene tavallisella bussilla "La Líneaan" (menopaluu maksaa jtn yli 20e), joka on kaupunki Gibraltarin rajalla tai vuokraa auto & lähde käymään Gibraltarilla. Lapsen kanssa emme (vielä) ole käyneet, mutta mm. Gibraltarin kalliovuoren apinat ovat varmasti lapsillekin ihastuttava nähtävyys. Lue lisää Gibraltarista.

Gibraltarilla apinoita pääsee näkemään aivan lähietäisyydeltä
(ja onpa siellä yksi mieheni selän päällekin hypännyt...)

Tiedätkö sinä vielä lisää mukavia kohteita lapsille tältä alueelta?

3 kommenttia :

  1. Mahtava kooste, KIITOS! Tätä tulen lukemaan huomenna ajatuksen kanssa! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja kattava opas sinne päin matkaaville! Otanpa tästä itsekin hyvät vinkit talteen, kiitos! :)

    VastaaPoista
  3. Erinomainen opas ja useat kohteista nähneenä pitää täysin paikkaansa👍

    VastaaPoista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!