keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Joko olet sairastanut syysflunssan tai vatsataudin? (Eli vinkkejä siitä, miten ne voi onnistua välttämään.)

On aika ikävää, että monet automaattisesti ajattelevat, että vähintäänkin joku syysnuha sitä jossain kohtaa iskee. Sairastumisen riskiä on helppoa vähentää, jos niin vain haluaa.

Jep, varsinkin lapsiperheissä flunssaan sairastuminen on tietenkin todennäköistä tähän aikaan vuodesta, kun päivähoidossa ja kouluissa on paljon tartuttavia kavereita. (Ja varmaan, kun tällaisen merkinnän kirjoitan, niin pian mekin olemme täällä kipeänä... Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että viimeksi lapsemme N on sairastanut viime keväänä. Koko kesä ja alkusyksy siis ilman flunssia tai muita tauteja, vaikka ollaan liikuttu myös paikoissa, joissa on ollut kipeänä olevia henkilöitä. Sukujuhlissa, lentokoneessa, päivähoidossa, jne.)

Parhaimmillaan olen joskus vuosia sitten ollut melkein kaksi vuotta ilman yhtäkään nuhaa tai kurkkukipua. Siinä oli tietenkin mukana hyvää tuuria, mutta ihan normaalisti osallistuin esim. luennoille, joilla oli paljon läsnä yskiviä ja niiskuttavia ihmisiä. Kun tulin raskaaksi, vastustuskykyni oli selvästi heikompi ja sain sen aikana joitakin nuhia, mutta en onneksi mitään sen isompaa. Ensimmäisen kahden vuoden aikana syntymän jälkeen emme juurikaan sairastelleet, mutta kun N aloitti vuosi sitten päivähoidon, hän sairastui syksyn ja kevään välillä useampaankin flunssaan – onneksi ne olivat lähinnä nuhia. Jotkut niistä tarttui meihin aikuisiinkin, mutta ei kuitenkaan siis mitään nuhaa, kurkkukipua ja yskää ihmeellisempää. Kuumeessa olen itse ollut viimeisen kuuden vuoden aikana ehkä... yhden kerran?

Entä oksennustaudit? Hyi, ajatuskin ällöttää ja kauhulla odotan, koska sellainen ensimmäisen kerran meille iskee. Olen itse ollut viimeksi oksennustaudissa joskus 8 vuotta sitten (muistan tämän, koska en ole kertaakaan ollut vatsataudissa, kun olen mieheni kanssa yhdessä asunut) eikä siis N:kään ole vielä kertaakaan sellaista tässä kolmen vuoden aikana sairastanut.

Viimeksi N on ollut kipeänä huhtikuussa ja tätä kirjoittaessa on siis jo lokakuu.

Miten välttää flunssaan sairastuminen?

Olen tästä aiemmin kirjoittanut oman merkintänsä, josta voi lukea vinkkejä tarkemmin. On tietenkin totta, että esim. geenit vaikuttavat sairastavuuteen, mutta 
1) monet eivät pese käsiään tarpeeksi hyvin, 
2) hyvin monet syövät liian vähän D-vitamiinia, 
3) valitettavasti monet kärsivät homeongelmista kotonaan tai esim. koulussa/työpaikalla, 
4) monet syövät epäterveellisesti. 

Kun nämä neljä kohtaa korjaa (joo, kolmoskohtaa ei välttämättä helppoa korjata), todennäköisesti sairastuu harvemmin. Kun itse aloitin vuosia sitten syömään runsaita annoksia D-vitamiinia, vastustuskykyni parani selvästi. Sitä ennen pidin itsekin normaalina, että olin useita kertoja vuodessa nuhassa.

PS. Jos lapsellasi on korvatulehduskierre, kannattaa ainakin kokeilla, auttaisiko maidonjuonnin lopettaminen (lue lisää maidon mahdollisista haitoista). Ehkä sillä ei ole mitään vaikutusta, mutta kokeilemisesta ei ole mitään haittaakaan.

Miten välttää vatsatautiin sairastuminen?

Tässä kyse on tietenkin myös tuurista, sillä jos nyt sattuu samaan tilaan esim. norovirusta kantavan henkilön kanssa, niin äkkiähän sitä itsekin tartunnan saa. Helposti lapsi siis voi esim. päivähoidosta sellaisen saada.

Sitten on kuitenkin ne tilanteet, joihin voi itse vaikuttaa. Monet vatsataudeista ovat esim. ruokamyrkytyksiä ihan omista kotikeittiöistä. 

1) Hyvä käsihygienia. (Älä esim. mene kauppaan ja osta karkkipussia, josta alat napsia karkkeja pesemättä käsiä. Tai älä käy vessassa pesemättä käsiäsi lopuksi. Jos kosket raakaan lihaan, pese kätesi hyvin saippualla ennen muihin ruokiin koskemista.)
2) Hyvä keittiöhygienia muutenkin.
- Käsittele lihoja ja kasviksia eri leikkuulaudoilla; älä käytä naarmuisia muovista tehtyjä lautoja. Käytän itse lähinnä lasista leikkuulautaa, koska muovimyrkyt ovat ongelmallisia.
- Jäähdytä ruoka nopeasti ja laita se siis mahdollisimman pian jääkaappiin, jos aiot säästää sitä seuraavallekin päivälle. Älä syö montaa päivää vanhaa ruokaa.
- Varmista, että kypsennät lihan kunnolla.
- Jos syöt esim. raakaa porkkanaa, kuori ja huuhdo ne hyvin.
3) Tehosta suoliston kuntoa syömällä maitohappobakteereita. Näin kannattaa toimia erityisesti ulkomaille matkustaessa, mutta minä ja lapsi syömme maitohappobakteereita kyllä päivittäin. Maitohappobakteerit ovat erittäin tärkeitä myös antibioottikuurien yhteydessä.

Lapsi syö päivittäin yhden pureskeltavan maitohappobakteeritabletin.
Ärsyttävää, että näissä on makeutusaineita yms., mutta kun ei hän vielä osaa kapseleita niellä
ja tipat ovat vähän epäkäytännöllisiä...
Nyt kaapissa on näitä Gefilus-tabletteja ihan marketista ostettuna,
mutta muitakin merkkejä siis käytetään.
Itselläni on nyt iHerbistä tilattuja kapseleita.

2 kommenttia :

 1. kiitos tuosta mustikkamaitohappotablettivinkistä.. huh pitkä sana =D tota pitää koittaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kamalia mun mielestä noi kaikki pureskeltavat maultaan.. on noita muitakin siis kuin mustikan makuisia. Ne maistuu vaan makeutusaineilta ja joltain keinotekoisilta mauilta. Lapselle kelpaa kuitenkin. :D Rela tabsit on kans hyvä valinta!

   Itse otan tosiaan kapseleita kokonaisena (ne on paljon halvempiakin), mutta lapselle pakko ostaa toistaiseksi vielä näitä pureskeltavia. :D Kun ei jaksa tippoja tai jauheita.

   Poista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!