maanantai 12. lokakuuta 2015

Käytä maitoa vain kohtuudella (tai älä lainkaan)

Suomessa maitoa juodaan älyttömästi, suoraan sanottuna aivan liikaa. Tämä voi tutkimusten mukaan olla terveydelle haitallista ja suosittelisinkin kaikkia käyttämään maitoa vain vähäisesti (ja suosimaan maitotuotteissa esimerkiksi maustamattomia jogurtteja).

Suomalaiset suositukset ovat vääränlaiset – maitoa ei pitäisi suositella juotavaksi suuria määriä 

Ravitsemussuosituksissa ohjeistetaan seuraavasti: "Rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitovalmisteita on hyvä juoda päivittäin noin puoli litraa ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla." (Suomalaiset ravitsemussuositukset.) Tätä perustellaan sillä, että maitotuotteet ovat muun muassa hyvä kalsiumin lähde ja kalsiuminhan mainostetaan vahvistavan luustoa.

... Paitsi että on tutkimuksia, joiden mukaan kalsium ei esimerkiksi ehkäise luunmurtumia (ks. esim. YLEn uutinen). Suomessa kalsiumin saanti on yleisesti ottaen runsasta, sillä täällä käytetään paljon maitoa, mutta osteoporoosi on silti yleistä. Geenien syy vai sittenkin ruokavalion? On esimerkiksi esitetty, että maidon sisältämä fosfori haittaisi kalsiumin imeytymistä. Lisäksi fosforin liikasaanti on haitallista muutenkin (esim. eräs tutkimus).

Kalsiumia toki tarvitaan jonkin verran luuston ylläpitämiseksi, mutta ainakaan kaikkea kalsiumia ei edes tarvitse yrittää saada maitotuotteista: kalsiumia kun saa esimerkiksi lehti- ja parsakaalista sekä sitä lisätään kasvimaitoihin. Jos kuitenkin käytät maitotuotteita, suosi juustoja ja jogurtteja.

Lapsi juo meillä pieniä määriä maitoa.
Paikallisesta Prismasta saa Arlan rasvatonta luomumaitoa 0,98e:lla.
Ja kyllä, siitäkin voi kiistellä, onko rasvaton maito fiksu valinta vai
kannattaisiko sittenkin käyttää täysmaitoa.
En usko sillä olevan suurta merkitystä terveydelle.
Oli maito mikä vain, muista kohtuullisuus sen käytössä!

Maidon kalsium ei pahemmin luustoa vahvista – muistathan muut tärkeät asiat?

Jos luustostaan haluaa pitää huolen, on tärkeämpää muistaa liikunta sekä mm. D-vitamiini, C-vitamiini ja K-vitamiini.

Joidenkin mukaan maito on juotuna haitallista. Onkin hyvä muistaa, ettei maitoa tarvitse juoda yhtään. Esimerkiksi Juhana Harju julkaisi juuri artikkelin "Maidon juonti on haitallista, osoittavat laadukkaimmat tutkimukset". En itse juurikaan juo maitoa, mutta lapsemme saa sitä juotavaksi pääruoan kanssa pienen lasillisen (yleensä suositaan luomua, mutta jos nyt ollaan vaikka vain nopeasti käyty lähikaupassa, niin sieltä mukaan tarttuu ihan normaali versio). Muilla syömiskerroilla maitoa ei meillä tarjota juotavaksi, mutta on sitä esim. puuron joukossa. Päivittäin syödään yleensä pari desiä jogurttia & muutama siivu jotain juustoa.

Monet ajattelevat saavansa tarpeeksi D-vitamiinia nauttimalla maitotuotteita, joihin sitä lisätään. Luomumaitoon D-vitamiinia ei lisätä, mutta tällä ei ole mitään merkitystä mihinkään, sillä meidän 3v lapsi saa 25 mikrogramman D-vitamiinilisän päivittäin. (Ja me aikuiset otamme 50-60 mikrogrammaa per vrk.) En suosittele turvautumaan maitotuotteisiin D-vitamiinin saannissa, vaan ota sitä lisinä reiluja annoksia (lue lisää)!

K-vitamiinia saa mm. kypsytetyistä juustoista sekä parsa- ja lehtikaalista.

Käytetäänkö teillä lehmänmaitoa a) vähän, b) paljon, c) ei lainkaan?
On jotenkin kamalaa katsella, kun joillakin perheillä on helposti kymmenenkin maitopurkkia ostoskärryssä... Kuinka pitkäksi ajaksi ne ovat ja kuinka monelle henkilölle...

3 kommenttia :

 1. Meillä poika täytti nyt vuoden eli neuvolan ohjeistuksen mukaan saisi alkaa antamaan lehmänmaitoa juomaksi. Olenkin saanut nyt vähän kummaksuvia katseita kun olen selittänyt ystäville ja sukulaisille että ruokajuoma tulee olemaan vesi ja lehmänmaito on vasikoita varten.. Maidosta kun ei tosiaan loppuen lopuksi ihan hirveästi mitään hyödyllistä saa.. Ja monille se aiheuttaa suolisto-oireita ja muuta ikävää. Ja tosiaan keskieuroopassa on huomattavasti vähemmän osteoporoosia vaikkei siellä juoda maitoa samalla tavalla kuten meillä! Poika saa maitoa raejuuston ja maustamattoman jugurtin muodossa ja itse käytän juustoa, luomuvoita sekä silloin tällöin ruokakermaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Monet luottaa tietysti täysin siihen, mitä neuvoloissa ja muualla sanotaan (eli että maitoa kannattaisi juoda reippaasti), joten onhan se sitten kummaa, kun joku ei niin toimikaan. Suurin osa kun ei ole kiinnostunut seuraamaan tutkimustietoja suositusten ulkopuolelta.

   Poista
 2. Viittaamasi Harjun tutkimus ei ole enää luettavissa?

  VastaaPoista

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!