Mitä tänään syötäisiin?

Monissa perheissä pohditaan, mitä tänään syötäisiin. Ruokien keksiminen onkin välillä ärsyttävää! Toiset suosivat sitä, että kaupassa käydään vain kerran tai kaksi viikossa (eli ruokalista suunnitellaan jopa viikoksi), mutta me käymme useita kertoja viikossa kaupassa ja ruoat keksin usein "lennosta". Tämä edellyttää tietenkin sitä, että päässä on paljon reseptejä / osaa soveltaa.

Oli teidän tapanne sitten mikä vain, blogistani löytyy vinkkejä ruokiin:

Vinkkejä arkiruokiin -sivu. Lounaat / päivälliset kuvattuna. Tälle sivulle lisäilen satunnaisesti joitakin uusiakin kuvia.

Vinkkejä arkiruokiin II (aamu-, väli- ja iltapalat)

Yleisiä vinkkejä

* Monet rahansäästövinkit ehdottavat, että kaupassa käydään esim. vain kerran viikossa. Itse en suosi tätä, vaan käymme monta kertaa viikossa ja ostamme mahdollisuuksien mukaan hyvissä tarjouksissa olevia lihoja/kaloja. Ruokalaji keksitään siis "lennosta". Esimerkiksi lohta ostan vain silloin, kun sitä on tarjouksessa (rasvaisia kaloja ei kannata syödä montaa kertaa kuukaudessa, sillä ne keräävät itseensä paljon myrkkyjä). Jos sinulle on vaikeaa keksiä ruokalajeja yhtäkkiä, tee lista jo kotona.

* Pidä ainakin kerran viikossa kasvisruokapäivä. Tässä pitäisi itsekin parantaa, sillä haluaisin kasvisruokapäiviä olevan meillä useamminkin kuin vain kerran viikossa... Käytä liharuokien lisukkeina vaihtelevasti erilaisia kasviksia raakana ja kypsennettynä (postaus kasviksista). Suosi punaisen lihan sijaan broileria, kalkkunaa ja kalaa.

* Einekset ovat usein epäterveellisiä lisäaineseoksia. Nopeita ruokalajeja on mahdollista valmistaa ihan itsekin (ja esimerkiksi pakastimeen voi tehdä joitakin valmiita ruokia hätätilanteita varten). Kyllä meilläkin joskus ostetaan nopeasti laitettavaksi ruoaksi vaikkapa pakasteena falafel-pyöryköitä tai kalapuikkoja, mutta suurimmaksi osaksi ruoat tehdään alusta loppuun itse.

* Monet syövät leipää paljon (=liikaa). Leipää kannattaisi kuitenkin syödä vain kohtuullisesti, jotta mahaan jää tilaa myös hedelmille ja kasviksille. Meillä suurin osa vihanneksista syödään pääaterioilla, mutta pieniä määriä myös pienemmillä ruokailuilla. Aamu-, väli- ja iltapaloilla syödään hedelmiä ja marjoja vaihtelevasti. Säästä rahaa ostamalla kauden hevi-tuotteita!

* Lapsen leivän päälle ei meillä laiteta leikkelettä kuin todella harvoin (enkä itsellenikään laita kuin vain joskus). Natriumnitriitti ei ole terveellistä! Tämän vuoksi makkara- ja nakkiruokia ei kannattaisi tehdä kuin todella harvoin. PS. Nykyisin myynnissä on silti jotain all natural -makkaroitakin, mutta siltikin tuore kokoliha on järkevämpi ostos.

* Meillä lapsi juo pienen määrän maitoa vain lounaan ja päivällisen kanssa, muuten yleensä vettä. Suosimme maitotuotteissa maustamattomia jogurtteja & juustoja, sillä ne ovat terveellisempiä. Lue lisää aiheesta.

* Rasvoista ollaan montaa mieltä... Meillä käytetään suurimmaksi osaksi extra virgin oliiviöljyä paistamisessa, mutta joissakin tapauksissa maun vuoksi voita.

* Lisättyä sokeria ei elimistö tarvitse mihinkään. Kun lasta ei totuta esimerkiksi sokerijogurtteihin, hänelle kelpaa oikein hyvin maustamaton jogurtti esimerkiksi pakastemarjoilla. Lue lisää aiheesta. Toki joskus meilläkin on sokeria sisältäviä puuroja (esim. vispipuuro) yms., mutta ei niitä päivittäin kuuluisi olla tarjoolla. Kun on hetken aikaa ilman lisättyä sokeria, sokerihimo katoaa.

* Monipuolinen ruokavalio auttaa saamaan suurimman osan tarvittavista ravintoaineista, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Kaikille lapsille ja aikuisille kannattaa antaa vahvoja D-vitaminiilisiä (ja meidän perheessä syödään myös maitohappobakteereita ja omega-3:sta). Lisäksi raskaana olevan ja jo raskautta yrittävän naisen kannattaa syödä foolihappoa lisinä.

* Anna lapsen osallistua ikätasonsa mukaisesti ruoanlaittoon! 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kerrohan sinäkin mielipiteesi!