torstai 15. tammikuuta 2015

Vauvan sormiruokailun ABC

En ole "Baby-Led Weaningin" (eli lapsentahtisen sormiruokailun) fanaattinen kannattaja. Toisille perheille sopii sormiruokailu, toisille aluksi pelkät soseet. Me valitsimme jonkinlaisen kultaisen keskitien: annoimme lapsemme sormiruokailla mahdollisimman paljon, mutta välillä hän sai kyllä joitain soseita ja esim. puuroja meidänkin syöttämänä. Tämän merkinnän olen julkaissut alun perin aiemmassa blogissani, jossa se keräsi paljon lukijoita. Kokeile sormiruokailua rohkeasti, mutta lue kuitenkin asiasta ennen kokeilua.

Sormiruokailu? Mitä se on?

Sormiruokailua voi harrastaa soseiden ohella, mutta varsinainen BLW eli lapsentahtinen sormiruokailu on vaihtoehtoinen tapa aloittaa kiinteiden ruokien syöminen. Siinä vauva saa itse tutustua ruokiin omin käsin; hänelle ei siis syötetä soseita lusikalla. Vauva päättää itse, mitä ja miten paljon hän syö. Aluksi sormiruokailemalla ei välttämättä päädy juuri mitään mahaan asti, mutta tämä ei ole ongelma, sillä maito on kuitenkin pitkään lapsen tärkeintä ravintoa. (Jos jostain syystä näyttää siltä, ettei lapsi saa sormiruokailemalla tarpeeksi ravintoa ja kasvu hidastuu, niin toki kannattaa syöttää ainakin osa ruoista soseina. Sormiruokailuun voi palata kokonaan myöhemmin.)

Sormiruokailu on helposti sotkuisaa puuhaa (vaikka niin on välillä soseidenkin syöttäminen), mutta suosittelen kuitenkin kaikkia sitä ainakin välillä harrastamaan. Sormiruokailu voi olla avuksi myös silloin, jos vauva ei suostu soseita kunnolla syömään.

Joitakin ensimmäisiä sormiruokailuja

Soseita ei (välttämättä) tarvita lainkaan, jos lisäruoat aloitetaan noin 6 kk:n iässä

Sormiruokailun voi aloittaa, kun lapsi on kiinnostunut ruoasta, osaa istua sekä osaa tarttua ruokiin & viedä ne suuhunsa. JOS kiinteät haluaa aloittaa sormiruokaillen, ikää täytyisi lapsella olla siis noin puoli vuotta (ja suositushan onkin, että lasta täysimetettäisiin 6 kk:n ikään asti, mutta käytännössähän vain harvat niin tekevät). On tietenkin tilanteita, joissa kiinteille ruoille on paikkansa jo sitä ennen, mutta olen huomannut monien aloittavan soseet muutaman kuukauden iässä ilman sen suurempia syitä. Tämä on toki jokaisen perheen oma valinta, ja jotkin tutkimustulokset suosittelevat esimerkiksi allergiaan taipuvaisille perheille kiinteiden aloittamisen jo muutaman kuukauden iäss (monet tutkimustulokset taas väittävät, ettei asialla ole merkitystä). Jos kuitenkin rintamaitoa riittää tai korviketta ei mene ylisuuria määriä, niin vauva pärjää pelkällä maidollakin puolen vuoden ikään.

Me annoimme lapsellemme ensimmäistä kertaa sormiruokia n. 5,5 kk:n iässä maisteltavaksi, sillä hän oli siinä iässä jo todella kiinnostunut meidän ruokailuista ja osasi istua sylissä hyvin. Täysimetin, joten ei ollut merkitystä, vaikka mahaan asti ei juurikaan aluksi ruokaa päätynyt.

VAIKKA kiinteät lisäruoat olisi aloittanut soseilla jo aiemmin, puolen vuoden iässä voi (ja kannattaa) tietenkin alkaa tarjota lapselle sormiruokaa soseiden ohella. Sileisiin soseisiin tottunut lapsi voi aluksi kieltäytyä syömästä mitään karkeampaa, mutta esimerkiksi sinänsä täysin ravintosisällöttömät maissinaksut ovat useimpien mielestä suurta herkkua (ja ne ovat helppoa sormiruokaa) & kylmät kurkkutikut taas tuntuvat kutiseviin ikeniin mukavalta.

Joskus sormiruokailu voi olla lähinnä sotkemista. :)
(Tuo TinyDiner-alusta oli meillä vähän turhake,
koska tyttö sillä lähinnä aina leikki.)

Miten käytännössä?

Kaikkia ruokia voi tarjoilla sormiruokailtavaksi. Muista leikata tarpeeksi isoja palasia pienelle lapselle, sillä hän tarttuu niihin koko nyrkillään (vasta pinsettiotteen oppineelle lapselle voi antaa pienempiäkin ruokapaloja)! Esim. bataatti ja porkkana ovat noin yleisesti ottaen hyviä aloitusruokia, mutta keitettynä tai höyrystettynä ne ovat valitettavasti helposti hajoavia. Lapset kuitenkin yleensä oppivat melko pian käsittelemään ruokia.

Helpointa sormiruokailu on aloittaa esimerkiksi höyrystetyllä kukka- tai parsakaalilla, avokadolla, banaanilla (jätä osa kuorimatta, niin pysyy helposti kädessä), maissinaksuilla (joissa ei siis mtn muuta kuin pelkkää maissia), vesimelonilla, tuorekurkkutikuilla, täysjyväpastalla, kananmunalla jne. 

Esimerkiksi puuroa tai soseita syödessä lapselle voi antaa oman lusikan, kun hän on siihen tarpeeksi kehittynyt. Me toimimme välillä niin, että olemme täyttäneet lusikan ja ojentaneet sen lapselle, joka on itse sen suuhunsa vienyt (tai ainakin yrittänyt viedä...). Esimerkiksi puuron voi toki myös keittää paksuksi ja jäähtyneenä tarjota lapselle ihan sormilla syötäväksikin, mutta tätä en ole itse testannut.

Myös esim. porkkanaraastetta voi tarjoilla 8 kk:n ikäisestä alkaen ihan hyvin myös sormiruokana.

Pinsettiotteen oppiminen helpottaa sormiruokailuita

Yleensä suositellaan, että vauvan ruokavalioon lisätään vain yksi ruoka-aine kerrallaan (erityisesti jos aloittaa ennen 6 kk:n ikää), jotta mahdolliset allergiat on helppo jäljittää. BLW:ssä kuitenkin on tapana, että lapselle tarjotaan useita erilaisia ruokia samalla kertaa, jos vanhemmilla ei ole allergioita (eikä lapsi ole reagoinut imetysaikana äidin syömisiin). Me tarjosimmekin lapsellemme huoletta useita uusia eri ruoka-aineita per päivä.

Muista kuitenkin, että aivan kaikkia ruokia ei alle vuoden ikäisille lapsille saa antaa (mm. nitraatteja sisältävät kasvikset kuten punajuuri, lanttu ja minikokoiset uudet perunat). Hapanmaitotuotteita voi alkaa antaa lapselle noin 10 kk:n iässä.

Miksi sormiruokailla?

Sormiruokailu on varsinkin aluksi sotkuisaa puuhaa ja saattaa vaatia melko paljon kärsivällisyyttä. Sormiruokailussa vauva saa kuitenkin harjoitettua monia taitoja (hienomotoriikkaa; koordinaatiokykyä ym.), ja hän oppii jo heti alusta alkaen, että ruokaa on monenlaista - ei vain erilaisia soseita. Lasta ei lisäksi tarvitse syöttää erikseen, vaan kaikki voivat syödä samaan aikaan (ja ainakin osittain samaa ruokaa).

Usein lapset ovat myös hyvin innokkaita sormiruokailijoita, joten ruokailuhetkistä tulee näin helposti hauskempia! Sormiruokailua voi myös pitää "luonnollisena", sillä lapsi saa omaan tahtiinsa opetella syömistä (vrt. muut taidot).

Tarjoile sormiruokailtavaksi monipuolisesti erilaisia ruokia:
kasviksia, hedelmiä, viljatuotteita ja myös hieman lihaa.

Kun lapsi alkaa lähestyä vuoden ikää, kannattaa lusikka välillä antaa käteen esim. puuroa syödessä. Aluksi touhu on helposti todella sotkevaa, mutta eihän se niin vakavaa ole!

"Eikö vauva tukehdu?"

Toki tukehtuminen ruokaan voi aina olla mahdollista missä kohtaa elämää vain, mutta kun vauva saa itse viedä ruoan suuhun, niin hän oppii samalla sen käsittelyn suussaan ja riski on lähes olematon. Huom! Pieni kakominen on normaalia, sillä puolivuotiaalla vauvalla refleksi on herkkä. Kakominen saa ruoan siirtymään kielen takaosasta taas keskemmälle suuta ja syöminen voi jatkua (lue lisää kakomisesta). Vauvan syömistä on kuitenkin tarkkailtava koko ajan: jos oikeasti näyttää siltä, että ruoka jää kiinni, anna ensiapua (aseta vauva vatsalleen kämmenen/polvien päällä & lyö reippaasti lapojen väliin avokämmenellä).

Varsinaisen tukehtumisvaaran välttämiseksi on tärkeää, että vauva EI nojaa sormiruokaillessa taaksepäin (pitää istua suorassa sylissä tai syöttötuolissa) eikä hänelle anneta esim. kokonaisia viinirypäleitä, raakaa porkkanaa paloina tai pähkinöitä. Tietenkään pientä vauvaa ei saa koskaan jättää yksin syömään. Ruokailun lopuksi kannattaa tarkistaa, ettei suuhun ole "piilotettu" ruokapaloja. 

Lisätietoja esim.

Kaksplus: Sormiruokailu haastaa kiinteiden ruokien aloittamisen soseilla
YLE: Sormiruokaillen itsenäiseksi ja iloiseksi syöjäksi
Bebes: Näin pääset alkuun sormiruokailussa
Lehtiartikkeli: Sormiruoka ruokkii kaikkia aisteja
Valio: Sormiruokailu - mitä se on ja kuinka aloittaa?
THL: Lisäruokien aloittaminen
MLL: Vauvaikäisen ruokavalio (listaa mm. ruoista, joita vauvalle ei saa antaa)

Ja kirjat:
"Minä syön itse" (@adlibris.com)
"Omin sormin suuhun" (@adlibris.com)

Vettä nokkamukista.

VINKKI: Suosittelen, ettei lämmintä ruokaa tarjottaisi muovilautasilta, sillä niistä voi irrota terveydelle haitallisia aineita. Meillä ei ole yksikään lautanen ehtinyt lentää lattialle asti, sillä vauvan syömistä tarvitsee joka tapauksessa vahtia. Jos kuitenkin käytät muoviastioita, varmista, että ne ovat vauvalle tarkoitettuja bpa-vapaita tuotteita (tämä ei kuitenkaan takaa sitä, etteikö muut muoviaineet olisi niissä haitallisia). Vinkiksi tuttipullojen käyttäjille: tuttipulloja saa myös lasisena ja teräksestä valmistettuna.